Mainos

Nuori mies osti varastetun pyörän verkon salaiselta kauppapaikalta – käräjäoikeus ei olisi tuominnut, mutta hovi katsoi toisin

1:23

Rovaniemen hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion asiassa, jossa nuori oululaismies oli ostanut varastetun polkupyörän verkosta.

Polkupyörä on yleinen omaisuusrikoksen kohde. Videolla brittiläinen pitkäkynsi epäonnistuu nolosti pyörävarkaudessa.

Vuonna 1998 syntynyt mies kertoi esitutkinnassa ostaneensa viime vuoden kesäkuussa pyörän kaverinsa avustuksella Tor-verkossa sijaitsevalta Sipulikanava-sivustolta, jolla sijaitsi anonyymi myyntipalsta. Noin 1300 euron arvoisesta pyörästä hän oli maksanut vain 100 euroa.

Oikeus ei tuominnut

Mies ei itse hakenut pyörää, vaan pyörän oston ja noutamisen oululaiselta K-Marketilta hoiti miehen kaveri. Pian pyörän ostamisen jälkeen mies oli yrittänyt myydä sitä eteenpäin.

– [Mies] oli -- hankkiakseen itselleen hyötyä ottanut vastaan ja pitänyt hallussaan rikoksella hankittua omaisuutta, vaikka hänellä oli ollut syytä epäillä, että omaisuus oli tällä tavalla saatu, syyttäjä katsoi.

Käräjäoikeus oli kuitenkin katsonut, ettei mies ollut toiminut törkeän huolimattomasti, joten häntä ei tuomittu tuottamuksellisesta rahanpesusta.

Videolla poliisi näyttää, miten Sipulikanava suljettiin.

1:07

Epätavallisten hankintaolosuhteiden olisi pitänyt herättää epäilty

Syyttäjä valitti asiasta hovioikeuteen. Hänen mielestään miehen toiminta oli törkeän huolimatonta.

– On selvää, että pyörän arvoon nähden sen alhainen hinta ja [miehen] kertomat epätavalliset hankintaolosuhteet huomioon ottaen [miehellä] on ollut syytä epäillä pyörän alkuperää laittomaksi ja että hän on toiminut huolimattomasti, kun hän ei ole pyrkinyt selvittämään pyörän alkuperää, hovioikeus katsoi.

Oikeuden mukaan poikkeukselliset ja epäilyttävät hankintaolosuhteet viittasivat suurella todennäköisyydellä pyörän alkuperän olevan rikollinen. Miehen katsottiin toimineen piittaamattomasti, kun ei ollut yrittänyt selvittää mitenkään pyörän alkuperää.

– [Mies] on näin ollen ottanut tietoisen riskin siitä, että pyörä on ollut rikoksella saatu, tuomiossa todettiin.

Hovioikeuden mukaan miehen toiminta oli törkeän huolimatonta, ja hänet tuomittiin tuottamuksellisesta rahanpesusta 45 päiväsakon rangaistukseen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.