Nuoret vaativat nopeita toimia ilmaston puolesta: "Nyt on pakko tehdä jotain"

Eduskuntatalon edessä nähtiin tänään pääkaupunkiseudun oppilaiden mielenilmaus ilmaston puolesta. Tarkoituksena oli herätellä päättäjiä toimiin ja kaikkia aikuisia suhtautumaan ilmastokriisiin vakavasti.

Eduskuntatalon edessä iso joukko nuoria huutaa kovaan ääneen.

– Mitä me halutaan? Ilmastotekoja. Koska? Nyt! Koska? Nyt!

Tunnelma on lämmin ja tavoite yhteinen: Maapallo pitää pelastaa.

– Me nuoret halumme nyt vähän herätellä. Nyt on tekojen paikka, sanoo Emilia Hanhirova päättäväisesti.

Hanhirova on yksi mielenilmauksen järjestäjistä.

Välillä sadat nuoret huutavat: "Gretan kanssa, Gretan kanssa."

– Ruotsissa 16-vuotias ympäristöaktivisti Greta Thunberg on vetänyt Fridays for Future -kampanjaa ja lakkoillut joka perjantai. Hän vaatii muutosta, kuten mekin täällä vaadimme. Meidän mielestämme hän on tosi inspiroiva, Hanhirova kertoo.

Tämän päivän kaltaisia mielenilmauksia on nähty viime aikoina myös muualla. Maaliskuussa on myös suunnitteilla globaali ilmastolakko.

Ilmastolakko tiesi myös koululakkoa

Mielenilmaus tarkoitti , että koululaisilta jäi koulupäivä tänään väliin. Myös Cecilia Andersin on yksi tapahtuman järjestäjistä ja tulee Hanhirovan tavoin Kauniaisista.

Lukiolaiset kertovat, että koulussa suhtauduttiin mielenilmaisuun positiivisesti.

– Koulu on meidän oma tulevaisuutemme, mutta meidän on otettava myös kaikkien yhteinen tulevaisuus harkintaan, Andersin pohtii.

– Kouluhan on meidän työmme. Meidän kyllä pitäisi olla koulussa, mutta tämä on niin vakava asia, että tällä kertaa tämä meni edelle, sanoo puolestaan Hanhirova.

Jääkarhu kaverina

Väkeä valuu paikalle aamun tunteina lisää.

Ajattelimme, että tänne tulisi joku sata ihmistä, mutta tänne tuli paljon enemmän. Se on positiivinen yllätys, Cecilia Andersin iloitsee.

Nuorten kanssa mielenosoituksessa tepastelee jääkarhu tai pikemminkin jääkarhun puvun alla oleva Greenpeacen vapaaehtoinen Matti Hyhkö.

– Olen tosi iloinen, että nuoriso on aktivoitunut asian suhteen. Todella tärkeän asian suhteen, Hyhkö sanoo.

– Meitä on täällä perusporukka joka perjantai eduskuntavaaleihin saakka. Meitä on useasta eri järjestöstä ja järjestöjen ulkopuoleltakin. Olemme täällä tärkeän asian vuoksi. Täällä on liian kuuma jääkarhun olla.

Kuinka paljon maapallon tila ahdistaa?

– Ahdistaa paljon. Tämä on tapa purkaa sitä ahdistusta.

Nuoret uskovat tulevaisuuteen

Emilia Hanhirova ja Cecilia Andersin ovat luottavaisia tulevaisuuden suhteen.

– Jos jokainen tekee arjessa, mitä itse voi, niin kyllä me jonkinlaisen muutoksen saamme aikaiseksi, lukiolaiset uskovat.

– Ilman tätä maapalloa meillä ei ole kotia. Meitä ei olisi olemassa. Se on sellainen tosipaikka, että nyt vaan on pakko tehdä jotain, Emilia Hanhirova lisää.

Lue myös:

    Uusimmat