Tuhannet nuoret lakkoilivat ilmaston puolesta: "Ei ole järkeä olla koulussa, jos meille ei anneta tulevaisuutta"

Tuhannet nuoret osallistuivat ilmastolakkoon 1:47

Tuhannet nuoret lakkoilivat tänään ilmaston vuoksi. Nuorille lakko tarkoitti koulupäivän väliin jättämistä.

Tänään vietettiin kansainvälistä ilmastolakkopäivää, joka sai alkunsa vasta 16-vuotiaan ruotsalaisaktivistin Greta Thunbergin aloittamasta ilmastolakosta.

Ilmastolakkoa vietettiin tänään ainakin 82 eri maassa. Suomessakin ilmoitettiin tapahtumia yli 1 000 paikassa. Helsingissä nuoret kokoontuivat Senaatintorille, josta kulkue kulki Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä pitkin Eduskuntatalolle.

Eduskuntatalon edessä järjestetyllä mielenosoituksella haluttiin herätellä myös poliitikkoja.

"Muutos lähtee pienestä"

Jo pelkästään Helsingissä lakkoon osallistui tuhansia nuoria. Paikalla olivat muun muassa Lotta Ojajärvi, Kati Schenk ja Riina Mäkinen Uudenmaan Luontoliitosta.

– Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa, etenkin meillä länsimaisilla hyvin toimeentulevilla ihmisillä. Me olemme niitä, jotka pystyvät tekemään sen päätöksen, että muutetaan meidän käyttäytymismalleja, Lotta Ojajärvi kommentoi.

Ojajärvi sanoi itse olevansa tietoinen jokapäiväisissä päätöksissään. Hän ei muun muassa syö lihaa ja ostaa vain käytettyjä vaatteita.

– Tällä nimenomaisella lakolla me haluamme näyttää, että meidän ei ole järkeä olla koulussa, jos meille ei anneta edes tulevaisuutta, Riina Mäkinen pohtii.

Vaikka Suomi on pieni maa, Mäkisen mielestä Suomen pitäisi näyttää esimerkkiä.

– Oli maa kuinka pieni tahansa, isommat maat voivat ottaa mallia. Muutos lähtee ihan pienestä.

Kati Schenk puolestaan pohtii, että pienet muutokset eivät enää riitä, vaan nyt tarvitaan jo isoja toimia.

– Nyt kun eduskuntavaalit ovat tulossa, päättäjillä ja päättäjiksi haluavilla on oikea hetki miettiä arvomaailmoja uusiksi, Schenk painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat