Katso kuvat: Valtava ilmastolakkolaisten joukko ei mahtunut Eduskuntatalon eteen – paikalla jopa kokonaisia koululuokkia: "Aikuisten pitäisi olla ylpeitä"

Tuhannet ilmastoahdistuneet nuoret valtaavat Eduskuntatalon portaat juuri nyt - tällainen on tunnelma paikan päällä 4:06
Ilmastoyleislakkoilijoita Eduskuntatalon edessä.

"Huudetaan niin, että Eduskuntatalo menee uudelleen remonttiin", kannusti muusikko Paleface ilmastomielenosoituksessa.

Monituhatpäisestä osallistujajoukosta lähtikin korvia särkevä meteli. Eduskuntatalon edessä järjestettiin minuutin mittainen yhteinen ilmastohuuto kello 12. Sen jälkeen Paleface jatkoi esitystään ja nuorten ilmastolakkoilijoiden värikäs banderollimeri heilui musiikin tahtiin.

Poliisin mukaan yli 5 000 mielenosoittajaa oli paikalla Eduskuntatalolla vaatimassa ilmastotekoja.

"Haluan vielä hiihtää lastenlasteni kanssa Suomessa." Tämä on syy, miksi 20-vuotias Hellevi Estama osoitti mieltään Eduskuntatalon portailla.

Estaman mielestä ilmastonmuutoksen kanssa ei voi odottaa, että joku muu tekee jotain, vaan hänen täytyy toimia.

Samankaltaisilla ajatuksilla jopa kokonaisia koululuokkia oli saapunut osoittamaan mieltään ilmaston puolesta Eduskuntatalon edustalle.

Esimerkiksi Koskelan koululta Helsingistä paikalle tuli STT:n haastattelemien koululaisten mukaan koko koulu.

– Olen tullut osoittamaan mieltä, koska meidän lasten ei pitäisi joutua huolehtimaan ilmastonmuutoksesta. Aikuisten olisi jo pitänyt hoitaa se, sanoi kymmenvuotias Leo Korhonen.

Haastattelun katkaisi voimakas huuto: "Edustajat esille. Edustajat esille". Nuoret vaativat eduskunnalta ilmastotekoja.

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) kävi tervehtimässä nuoria, mutta varsinaisia puheenvuoroja järjestäjät antoivat vain alle 20-vuotiaille.

Helsingin poliisi arvioi, että paikalla oli viitisentuhatta ihmistä. Mannerheimintiellä liikenne oli poikki molempiin suuntiin, ja poliisi ohjaa liikennettä.


Mielenosoituksia yli 20 paikkakunnalla ympäri maata

Kansainvälinen ilmastoviikko huipentui tänään Suomessa ilmastolakkoon. Ilmastonmuutoksesta huolissaan olevat nuoret osoittivat mieltään ympäri maata, järjestäjien mukaan reilulla parillakymmenellä paikkakunnalla.

Ainakin Turussa, Tampereella, Oulussa, Kuopiossa ja Joensuussa oli kokoonnuttu osoittamaan mieltä.

Arviot osallistujamääristä vaihtelevat. Greenpeacen arvion mukaan esimerkiksi Turussa osallistujia oli noin 2  000, Tampereella 1  200 ja Oulussa 450. Vanhempi konstaapeli Henrik Halme Sisä-Suomen poliisista kertoo, että Tampereen Keskustorilla osallistujia oli noin 800. Poliisista ei osattu arvioida Turun ja Oulun ilmastolakkojen osallistujamääriä.

Tapahtuman juuret olivat 16-vuotiaan ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin Fridaysforfuture-koululakossa. Myös aikuisia kutsuttiin tukemaan ilmastolakkoilevia nuoria.

– Aikuisten pitäisi olla ylpeitä siitä, että nuoret astuvat tämä asian kanssa esiin ja toteavat sen, että kyse on meidän maapallostamme vielä vuosikymmentenkin päästä. Ihmettelen, miksi kaikki eivät ole, Hellevi Estama sanoi.

Tämänpäiväisellä ilmastolakolla vaadittiin muun muassa, että Suomi sitoutuu päivittämään ilmastolain niin, että siihen kirjattavat päästövähennys- ja hiilinielutavoitteet ovat linjassa 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa.

Yritysvastuujärjestö Finnwatch on myös haastanut yritykset pohtimaan ilmastolakkopäivänä vakavasti omaa rooliaan ilmastokriisin torjunnassa. Yli 30 yritystä on vastannut haasteeseen.

Juttua täydennetty kello 16.28.

Lue myös:

    Uusimmat