Nuoret lääkärit pelkäävät HUS:ssa – vaikeuksista puhuminen voi johtaa lisäongelmiin: "Tällaisia tarinoita liikkuu"

6:16
Suosikkijärjestelmiä, työilmapiiriongelmia ja avoimuuden puutetta. Videolla Sara Launio kertoo, kuinka myös nämä raporteissa ilmi tuodut ongelmat lisäävät lääkärien stressiä HUS:issa.

HUS:ssa työskentelevät nuoret lääkärit kohtaavat työssään vakavia ongelmia kohtuuttomasta työkuormasta suosikkijärjestelmien luomiin muureihin ja suoranaiseen pelkoon. Aiemmin ongelmista ollaan vaiettu, mutta nyt kaksi anonyymiä tutkimusta saivat kokemukset julki.

Huomenta Suomessa vieraillut Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Sara Launio kertoo, että hänen kollegoidensa joukossa HUS työnantajana aiheuttaa pelkoa.

– Niin kuin raportissa sanotaankin, niin ihmiset vähän pelkäävät. HUS:lla on aikamoinen monopoliasema pääkaupunkiseudulla työnantajana. Ollaan aika varovaisia siitä, mitä uskalletaan ääneen sanoa.

Onko siitä esimerkkejä, että jos jotain sanoo, niin siitä seuraa ikävyyksiä?

– No ainakin tällaisia tarinoita liikkuu. Toki harvoin ne tulevat julkisuuteen.

Raju työtaakka estää oppimista

Launio nostaa esille kaksi pääongelmaa koulutuspaikkana. Ensimmäinen on työn silppuuntuminen, joka vaikeuttaa kokonaiskuvan saamiseen erikoistumisalan koulutuksesta.

Toinen on monen lääkärin kohtuuton työmäärä.

– Meidän kyselyssä kolmannes erikoistuvista lääkäreistä sanoo, että heidän työkuormansa on niin suuri, että he eivät pysty oppimaan siinä uutta. Toki kun olemme erikoistumiskoulutuksessa, niin sitä aikaa uuden oppimiselle pitäisi olla.

Tietovaatimus kasvaa jatkuvasti

Raportit ja uutisointi niistä ovat saaneet ymmärryksen lisäksi kritiikkiä, että työkuormasta saattaa eri sukupolvilla olla eri käsitys. Launio ei usko, että kyse on siitä.

– Ensinnäkin lääketiede on edennyt viime vuosikymmenien aikana. Kertakaikkiaan se tietomäärä, joka meidän pitää hallita on kasvanut. Sanotaan, että lääketieteellisen tiedon määrä kaksinkertaistuu noin 73 päivässä. Ihan jo se tiedollinen vaatimus on muuttanut toimintaympäristöä.

–Sitten sote-uudistusten keskellä ja päivystysasetusten myötä potilasmäärät ovat myös kasvaneet. Päivystysten tahti on kiristynyt.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.