Nuoret kuvaavat varsin epätavallisia aterioitaan someen – asiantuntijat varoittavat uuden haasteen vakavista riskeistä

1:27
Testasimme netissä kiertävän "sormitempun" – pystyisitkö tähän itse?

”Shell On” -haasteen ideana on syödä ruoka kuorineen tai paketteineen päivineen. Ennen haasteeseen ryhtymistä on hyvä muistaa, että torjunta-aineet tai muovit eivät kuulu elimistöön, varoittavat esimerkiksi Arizona Republic- ja New York Post -uutissivustojen haastattelemat asiantuntijat.

Sosiaalisessa mediassa leviävien haasteiden toteuttajat leikkivät terveydellään. Kerroimme aikaisemmin esimerkiksi hengenvaarallisesta autoilua ja tanssimista yhdistävästä haasteesta, pesuainekapselien syömistä vaativasta internetilmiöstä, kondomien nuuskaamisesta ja jopa kuolemaan johtaneesta ”Hot Water Challenge” -haasteesta.

Uusin, erityisesti nuorten suosimassa Snapchat-palvelussa leviävä haaste on näihin verrattuna viaton, mutta yhdysvaltalaismedioiden haastattelemat asiantuntijat varoittavat senkin yhteydessä mahdollisista terveysriskeistä.

Nyt nuoret nimittäin syövät ruokia kuorineen tai paketteineen päivineen ja kuvaavat teon sosiaalisessa mediassa levitettäväksi. Haasteen nimi on ”Shell On Challenge”.

Haasteen turvallisuus riippuu syötävästä asiasta

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Siinä missä osa nuorista syö haasteen innoittamina erinäisiä hedelmiä, kuten ananaksia ja banaaneja, kuorineen, osa teineistä on ottanut haukun ruoan pakkauksesta.

Yksi jälkimmäiseen ryhmään kuuluvista teineistä, Liam Hamm, kuvasi Snapchatiin videon, jossa hän puraisee palan muovipussista, jonka sisällä on porkkanoita.

– Se vain näyttää hauskasta, koska se ei ole todellisuudessa kuori, mutta ihmiset kutsuvat eri asioita kuoriksi, Hamm selitti Arizona Republic -uutissivustolle.

Myös muut sosiaalisen median käyttäjät ovat jakaneet haasteen yhteydessä kuvia ruokapakkauksista, joista on puraistu pala.

Liam Hamm on yksi haasteeseen osallistuneista. Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

New York Post -sivuston haastattelema lääkäri muistuttaa, että muovin syöminen voi olla vaarallista. Esimerkiksi muovituotteista löytyvän BPA:n epäillään häiritsevän hormonitoimintaa, ja ftalaattien uskotaan voivan lisätä alttiutta syövälle ja hedelmättömyydelle.

Myös huonosti pestyjen hedelmien syöminen kuorineen voi altistaa syöjänsä torjunta-aineille, mutta riski on vähäinen verrattuna muoviin ja minimoitavissa hedelmien hyvällä pesemisellä. Muoviin voi nimittäin myös tukehtua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja