Vaarallinen haaste leviää netissä: Nuoret räjäyttelevät pesuainekapseleita suuhunsa – voi aiheuttaa vakavia vaurioita

Sosiaalisessa mediassa vitsinä alkanut pesuainehaaste ”Tide Pod Challenge” huolettaa lääkäreitä.

Internetissä on levinnyt videoita ja kuvia, joissa teinit purevat ja räjäyttävät suuhunsa pesuainekapseleita. Meemeiksi eli internetilmiöiksi levinneissä kuvissa ja videoissa vaatteiden pesemiseen tarkoitettuja pesuainekapseleita laitetaan myös esimerkiksi pizzan täytteeksi ja aamiaismurojen sekaan.

Terveysalan ammattilaiset ovat ilmiöstä huolissaan, sillä pesuaineiden kemikaalit voivat polttaa suuta, huulia ja ruokatorvea. Pienikin määrä pesuainetta voi aiheuttaa ripulia ja oksentelua.

Vielä huolestuttavampaa on kuitenkin se, että pesuaine voi keuhkoihin päätyessään aiheuttaa hengitysvaikeuksia ja pesuaineen ympärillä oleva kalvo voi vaurioittaa keskushermostoa.

Vuonna 2017 Yhdysvaltojen myrkytyskeskukset raportoivat jopa yli kymmenentuhatta tapausta, joissa lapset olivat altistuneet pesuaineelle.


Pesuainekapseleiden pakkauksessa pyritään jo nyt ottamaan huomioon se, etteivät lapset pääsisi niihin käsiksi. Myös amerikkalainen Tide-merkkisiä vaatteiden pesuainekapseleita valmistava yritys kertoo panostavansa jatkossa entistä enemmän ohjaamaan vanhempia säilyttämään pesuaineita turvallisissa paikoissa.

Asia nousi ensimmäisen kerran esille Yhdysvalloissa jo vuonna 2015. Viime vuoden keväällä internetissä herätti jälleen kovaa keskustelua opiskelijoiden jakama video, jossa nuori mies söi kapseleita, päätyi paareille, mutta kertoi, ettei silti katunut haastetta.

Jotkin maailmalla alkaneet karmivat ilmiöt ovat aiemmin rantautuneet Suomeen. Esimerkiksi vuoden 2016 syksyllä Yhdysvalloissa alkanut klovnivillitys levisi Eurooppaan ja Suomeen, ja keväällä 2017 pelättiin Venäjältä lähtöisin olevan ”itsemurhapelin” leviämistä.

***

Lue myös:

    Uusimmat