Nuoret aikuiset herkkiä lihomiselle – vain kaksi tapaa auttaa painonhallinnassa

Onnistuneen painonhallinan keinot 7:42

Erityisesti nuori aikuisikä on kriittistä aikaa lihomisen kannalta, selviää tuoreesta väitöstutkimuksesta. Tutkimus seurasi painoon liittyvien ihanteiden, painonmuutoksen ja terveyden välisiä yhteyksiä nuorilla aikuisilla kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana vain neljäsosa tutkimukseen osallistuneista onnistui painonhallinnassa.

VIDEO: Studiossa painonhallinnasta kertoo Anu Joki, joka on tutkinut koko elämänsä normaalipainoisina pysyneitä ihmisiä.

Ainoastaan säännöllinen syöminen ja laihduttamattomuus ennustivat onnistunutta painonhallintaa sekä miehillä että naisilla.

– Tähän asti painonhallinnan tutkiminen on kohdistunut pääasiassa henkilöihin, jotka ovat ensin laihduttaneet ja sen jälkeen pitäneet tai yrittäneet pitää painoaan kurissa. Jos lihomista halutaan ehkäistä ennalta, on kuitenkin tärkeää tietää, mitkä tekijät auttavat ihmisiä alusta saakka pysymään normaalipainoisina, kertoo tiedotteessa terveystieteiden maisteri Ulla Kärkkäinen Helsingin yliopistosta.

Valtaosalle nuorista aikuisista normaalipainon säilyttäminen on haasteellista. Häiriintyneellä syömiskäyttäytymisellä oli kauaskantoisia seuraamuksia terveyteen, erityisesti se ennusti psyykkistä kuormittuneisuutta.

– Olisi tärkeää kehittää sellaisia toimintamalleja, jotka auttavat ensisijaisessa painonhallinnassa tukemalla tervettä kehonkuvaa ja ehkäisemällä sellaisia asenteita ja käyttäytymistä, jotka ovat yhteydessä lihomiseen, häiriintyneeseen syömiseen ja terveyteen liittyviin ongelmiin, Kärkkäinen sanoo.

Tutkimuksessa oli mukana yli 5 000 naista ja miestä. 

Lue myös:

    Uusimmat