Nuorena masennukseen sairastuneet selvästi alttiimpia sairastumaan muihin tauteihin – yhteys 66 eri sairauteen

Lapsena tai nuorena masennukseen sairastuneet ovat muita alttiimpia sairastumaan muihin tauteihin. Yhteyttä ei tätä ennen ole tutkittu suuressa aineistossa.

Lapsena tai nuorena masennukseen sairastuneet ovat selvästi muita alttiimpia sairastumaan lukuisiin muihin tauteihin. He myös menehtyvät nuorena muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Ruotsalaistutkijoiden havainnot perustuvat lähes 1,5 miljoonan yli 5-vuotiaan rekisteritietoihin. Osallistujista 2,5 prosenttia oli sairastunut masennukseen 5–19-vuotiaana. Seurannan päättyessä osallistujat olivat 17–31-vuotiaita.

Masennusta poteneet sairastuivat muita todennäköisemmin

Masennusta poteneet sairastuivat muita todennäköisemmin 66 eri sairauteen, tulokset osoittivat.

Muun muassa unihäiriöt, hepatiitit, tyypin 2 diabetes, munuaistaudit, keskushermoston sairaudet, loukkaantumiset ja varsinkin itse aiheutetut vammat olivat heillä yleisempiä. Masennusta poteneet myös menehtyivät muita todennäköisemmin seurannan aikana.

Yhteydet heikkenivät sen jälkeen, kun analyysissa huomioitiin muut mielenterveyden häiriöt ja päihdeongelmat, mutta riskit näkyivät silti edelleen.

Havainnot merkittäviä

Nuoruusiän masennuksen ja myöhempien sairauksien yhteyttä ei tätä ennen ole tutkittu näin suuressa aineistossa, mikä tekee havainnoista merkittäviä.

Aineiston perusteella ei kuitenkaan voi sulkea pois mahdollisuutta, että masennuksen ja muiden sairauksien taustalla on yhteisiä tekijöitä, jotka ovat voineet altistaa sekä masennukselle että myöhemmille terveysongelmille.

Joka tapauksessa tulokset olisi hyvä huomioida nuorten masennuspotilaiden hoidossa.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat