Nuorena iskevä skolioosi voi oireilla jo pikkulapsena

4-vuotias tyttö otti ensiaskeleensa 0:52
Yllä olevalla videolla neljävuotias tyttö ottaa ensiaskeleensa.

Nuoruusiässä havaittava skolioosi eli selän vinouma voi antaa ensimmäisiä merkkejä jo hyvin varhain lapsuudessa. Tuoreen tutkimuksen perusteella skolioosiin myöhemmin sairastuvilla on pikkulapsena muun muassa hankaluuksia seistä ilman apua.

Tulokset perustuvat 4 600 lapsen seurantaan ja tutkimuksiin, ja niiden perusteella idiopaattiseen skolioosiin myöhemmin sairastuvilla oli usein ollut vaikeuksia seistä ilman apua puolentoista vuoden ikäisinä. Äideiltä kerätyt tiedot viittasivat myös siihen, että skolioosiin myöhemmin sairastuneet harrastivat 10-vuotiaana liikuntaa muita harvemmin ja varsinkin rankkaa fyysistä ponnistelua vaativaa liikuntaa. Sukupuoli, ikä, mahdollinen ylipaino tai selkäkivut eivät selittäneet tuloksia.

Tutkimuksessa keskityttiin vain kasvupyrähdyksen yhteydessä 15-vuotiaana varmennettuihin nuoruusiän skoliooseihin ja analyysista suljettiin pois ennen 10 vuoden ikää havaitut tapaukset.

Vahvasti perinnöllinen sairaus

Havainnot viittaavat siihen, että nuoruusiässä skolioosiin sairastuvien liikuntakyvyssä on usein heikentymiä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Skolioosi on vahvasti perinnöllinen vaiva, joten nyt julkaistut havainnot voivat auttaa varsinkin perheitä, joissa jommallakummalla vanhemmista on skolioosi. Jos skolioosi todetaan varhain, sen pahenemista voidaan usein estää hoidoilla. Vaikeissa tapauksissa selän virheasentoa voidaan korjata leikkauksella.

Skolioosia on noin 5–7 ihmisellä sadasta, mutta vakavat tapaukset ovat harvinaisempia. Suomessa hoitoa vaativia nuoruusiän tapauksia havaitaan noin 160 vuodessa.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat