Tutkimus: Ruokavaliolla on vaikutusta MS-tautiin – myös lapsilla

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio voi joidenkin tutkimustulosten perusteella hillitä aikuisten MS-tautipotilaiden oireita, mutta sama saattaa koskea myös lapsipotilaita. Olennaista näyttäisi olevan, miten paljon ruokavaliossa on kasviksia ja kovia rasvoja.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, johon värvättiin 219 alle 18-vuotiaana sairastunutta MS-potilasta. Potilaat sairastivat aaltomaista MS-tautia tai kliinisesti eriytynyttä oireyhtymää eli varhaisessa vaiheessa olevaa sairautta.

Tutkijat havaitsivat MS-taudin pahenemisjaksot sitä yleisemmiksi, mitä enemmän rasvaa potilas oli syönyt seurantaa edeltävällä viikolla. Erityisesti tyydyttyneiden rasvojen runsaus liittyi oireiluun. Paljon kasviksia nauttineiden oireilu oli puolestaan vähäisempää.

Yhteydet todettiin riippumatta potilaiden D-vitamiinitasoista. Muut ruoat eivät vaikuttaneet pahenemisjaksojen todennäköisyyteen.

Samantapaisia yhteyksiä havaittiin hiljattain tutkimuksessa, jossa seurattiin 7 000 aikuista MS-potilasta. Siinä potilaiden oireilu oli vähäisempää, jos heidän ruokavaliossaan painottuivat kasvikset, hedelmät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet ja jos heidän ruokavaliossaan toisaalta oli vähänlaisesti lihatuotteita ja lisättyjä sokereita.

Ruokavalion lisäksi kuitenkin hyvin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin, joten havaintoja kannattaa tulkita maltilla.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat muun muassa halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja