Tutkimus: Polvikipu altistaa iäkkään masennukselle

Kivut ja arkiaskareiden vaikeutuminen voivat altistaa osan iäkkäistä masennukselle, tuore japanilaistutkimus osoittaa. Tutkimuksessa yhteys koski polvikipuja, mutta todennäköisesti samanlainen vaikutus on muilla vastaavilla kivuilla.

Tulosten perusteella riski sairastua masennukseen oli noin kolme kertaa suurempi osallistujilla, jotka kärsivät yöllisistä kivuista.

Kolminkertaiseen masennusriskiin liittyivät myös vaikeudet jokapäiväisissä askareissa, kuten sukkien pukemisessa ja riisumisessa sekä autoon nousemisessa. Tämä havaittiin kahden vuoden seurannassa verrattuna osallistujiin, joilla ei ollut polvikipuja.

Havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat polvikipujen ja muiden kiputilojen auttavan tunnistamaan, ketkä yli 65-vuotiaat ovat suurentuneessa vaarassa sairastua masennukseen.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä. Siihen osallistui 580 yli 65-vuotiasta japanilaista. Seurannan aikana heistä 12 prosenttia sairastui masennukseen.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

"Päänsärky voi johtua jalkaterän väärästä asennosta"

Mitkä ovat yleisimpiä jalkaterän ongelmia? Miten syntyy plantaarifaskiitti, vaivaisenluu tai juoksijan polvi? Entä miten ongelmia voi ennaltaehkäistä? Katso videolta fysioterapeutin haastattelu.

21:22

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja