Nuoren yrittäjän käsityöbisnes lähti nousuun TikTok-videoilla – tilauksia sateli, avasi lopulta oman kaupan

Tutkijan mukaan Tiktokin valttikortti on kuluttajien aktivoiminen.

Sosiaalisen median merkitys markkinoinnissa on lisääntynyt entisestään. Erityisesti videopalvelu Tiktok erottuu nyt muusta somemarkkinoinnista mukaansatempaavuudellaan, kertoo väitöskirjatutkija Jesse Tuominen Jyväskylän yliopistosta.

Tiktok on kiinalaisen ByteDancen kehittämä sovellus. Sovelluksen lyhyitä videosisältöjä kuvaillaan usein nuorten tanssimisena ja hauskanpitona, mutta mukaan mahtuu jo aikuisiakin sisällöntuottajia. Suuresta suosiosta nauttiva sovellus on houkutellut käyttäjikseen myös yrityksiä.

Muun muassa yhdysvaltalainen ravintolaketju Chipotle, vaatealan yritys Guess ja autovalmistaja BMW ovat menestyneet Tiktok-kampanjoissaan. Esimerkiksi Chipotlen #GuacDance-tanssihaasteen aihetunniste keräsi satoja miljoonia katselukertoja, kun ihmiset julkaisivat haastevideoita omilla tileillään.

–  Kuluttajat tekevät haasteisiin lähtemällä yritysten markkinointityötä, Tuominen kertoo.

Kuluttajia ei välttämättä enää nähdä passiivisina mainoksen kuulijoina tai näkijöinä, vaan heitä pyritään myös osallistamaan muun muassa haasteiden avulla.

Tiktok tarjoaa kuluttajalle erilaisen version mainonnasta verrattuna vaikka perinteiseen tv-mainokseen tai Youtuben täsmällisempiin tuotearvioihin, jotka voidaan nähdä myös eräänlaisena mainontana.

Tiktokissa on Tuomisen mukaan menestyksekkäitä haasteita, jotka on toteutettu huumorin keinoin. Hyvän haasteen keksiminen vaatii rohkeutta, luovuutta ja ymmärrystä siitä, miten ihmisiä osallistetaan. Tällaisten keinojen avulla Tiktokissa voivat menestyä yllättävätkin yritykset.

Tiktok veti käsityökauppiaan tilaukset nousuun

Varkautelainen Emilia Ojala onnistui tekemään TikTokin avulla harrastuksesta työn. Aluksi 21-vuotias Ojala valmisti omaan käyttöönsä erilaisia tarroja. Pikkusiskon ehdotuksesta hän selvitti, olisivatko muutkin niistä kiinnostuneita. Hän aloitti myymään tuotteitaan Etsyssä toissa keväänä.

Etsy on maailmanlaajuinen verkkokauppa, jossa käyttäjät myyvät pääasiassa käsin tehtyjä tuotteita tai vintagea. Etsy osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi, ja heinäkuussa tuotteita oli jo myynnissä.

–  Mietin pitkään, mihin saisin tuotteet myyntiin. Etsy on ollut olemassa aika pitkään, mutta muistan sen olleen vähän vanhempien juttu, Ojala naurahtaa.

Heti alusta asti tilauksia tuli paljon, jopa Yhdysvalloista asti. Elokuussa Ojala sai ostettua tarraleikkurin, joka oli hänelle iso investointi.

Varsinainen harppaus tilausmäärissä tapahtui, kun hän alkoi markkinoida tuotteitaan TikTokissa.

Ojala oli nähnyt Tiktokissa amerikkalaisten pienyritysten postauksia ja sai inspiraatiota avata tilin omallekin yritykselleen. WithLoveEmilia-tilillä on tällä hetkellä noin 11  800 seuraajaa, ja tykkäyksiä videoille on kertynyt yhteensä yli 300  000.

Ojala tekee videoita muun muassa tilausten pakkaamisesta ja tuotteiden valmistamisesta, mutta kertoo myös omasta arjestaan. Syksyllä valmistetut heijastavat scrunchie-hiuslenkit toivat lukuisia seuraajia ja katselukertoja. Silloin myös tilauksia tuli paljon.

Maaliskuussa hän avasi oman kivijalkamyymälän Varkauteen. Toukokuussa Etsy vaihtui omaan verkkokauppaan, ja nyt hän säästää Etsyn kaupoista ottaman osuuden.

–  Liiketila ja kivijalkakauppa tulivat puoliksi vahingossa. Käsityötarvikkeet veivät kotona paljon tilaa, joten aloin etsiä työtilaa. Löytynyt tila mahdollisti myös myymälän avaamisen.

Lue myös:

    Uusimmat