Nukutko vähän ja olet silti virkeä? Saatat kärsiä tästä ongelmasta

Noin 1–3 prosentille väestöstä nukkuminen on silkkaa ajanhukkaa. Luonnostaan lyhyitä yöunia vetävät ihmiset menevät myöhään nukkumaan ja heräävät aikaisin, mutta ovat silti pirteitä. Pittsburghin yliopiston tekemä tutkimus kuitenkin osoittaa, että mikäli kuvittelet kuuluvasi tähän joukkoon, olet todennäköisesti väärässä.

Jotkut ihmiset ovat luonnostaan vähäunisia, eli he pärjäävät hyvin 5–6 tunnin yöunilla. He menevät myöhään nukkumaan ja heräävät jo muutaman tunnin kuluttua, mutta eivät silti tarvitse päiväunia tai piristeitä jaksaakseen päivällä. Tällaiset ihmiset ovat myös yleensä erittäin energisiä, positiivisia ja aikaansaavia.

Suurin osa itsensä sellaiseksi luokitteleva kärsii kuitenkin todellisuudessa jatkuvasta unen puutteesta.

– Tutkimuksen mukaan sadasta amerikkalaisesta, jotka luokittelevat itsensä vähäuniseksi, vain viisi nukkuu todellisuudessa riittävästi, kertoo tohtori Buysse Pittsburghin lääketieteellisestä yliopistosta.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksen (CDC) tekemän tutkimuksen mukaan yksi kolmasosa amerikkalaisista nukkuu jatkuvasti liian vähän, sillä aikuisen tulisi saada unta keskimäärin seitsemän tuntia vuorokaudessa.

Aihetta on kuitenkin tutkittu vain vähän, mikä johtuu osin siitä, että vähäunisia on niin vaikea löytää. Muutamat tutkimukset vihjaavat, että osa vähän nukkuvista kärsisi todellisuudessa hypomaniasta, joka on manian lievempi muoto.

– Tällaiset ihmiset puhuvat todella nopeasti ja ovat harvoin hiljaa. Heillä tuntuu aina menevän lujaa, tohtori Buysse kertoo.

Hypomaniasta kärsivän ihmisen tunnistaminen on vaikeaa, sillä olo ei todellakaan tunnu sairaalta. Energisyys lisääntyy ja ajatustoiminnan lisääntyminen saattaa tuottaa tunteen nopeudesta, terävyydesta ja selkeydestä.

Miellyttävien oireiden vuoksi ympäristö ei huolestu hypomaanikosta, eikä hän itse ymmärrä mennä lääkäriin. Hoitoon hakeudutaan yleensä vasta masennusjakson puhjetessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat