Nukutko liian vähän? Huomaat sen näistä merkeistä!

Unitutkimuskeskuksen mukaan riittävä unen määrä on elimistölle aivan yhtä välttämätöntä kuin ruoan saanti. Unenpuutteen merkit näkyvät muillakin tavoin kuin tummina silmänalusina – katso miten.

Krooninen unenpuute saattaa aiheuttaa mittavia terveyshaittoja: lihavuutta, masennusta, diabetesta, ärtyneisyyttä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä. Liian vähäisten yöunien vaikutus voi näkyä myös lukuisin muin tavoin. Vietätkö siis liian vähän kallisarvoista nukkumisaikaa lakanoiden välissä? Tarkista, viittaavatko vähäisen unensaannin merkit sinuun!

1. Et ole nälkäinen lounaalla

Unenpuute näkyy ainakin ruokahalun jatkuvana kasvamisena. Saatat siis napostella niin paljon välipaloja, että lounasajan ollessa käsillä olet jo kylläinen aiemmin syömistäsi välipaloista. Lihominen onkin yleinen unettomuuden mukana tuleva sivuvaikutus.

2. Surffailet päämäärättömästi netissä

Olet vieraillut viimeisen viiden minuutin aikana ainakin kolmella eri verkkosivulla ja tarkistanut sähköpostisi kahdesti? Tämä saattaa johtua keskittymisen puutteesta, sillä väsyneet aivot eivät luonnollisestikaan toimi yhtä terävästi kuin riittävästi unta saaneet.

3. Olet hajamielinen

Saatat esimerkiksi etsiä autosi avaimia vihaisesti, sillä et muista minne olet ne edellisenä iltana pistänyt. Aivot tarvitsevat riittävästi unta virkistäytymiseen ja elpymiseen, ja vähäisten unien vaikutukset voi huomata helposti hajamielisyytenä.

4. Et pysty keskustelemaan

Raskaan työviikon jälkeen saatat pystyä juhlimaan vaikka kuinka paljon, mutta seuraukset kauan valveilla olosta iskevät myös – käydessäsi keskustelua vaikkapa työpaikalla et mahdollisesti pysty sanomaan mitään järkevää tai nokkelaa keskustelukumppanillesi.

5. Olet unelias ratissa

Väsyneenä ratissa oleminen on huomattavasti vakavampi asia kuin lasittunein silmin tietokoneen ruudun tuijottaminen – se saattaa nimittäin maksaa sinulle henkesi! Tunnista väsymyksen merkit ennen kuin hyppäät ratin taakse tai yritä ainakin juoda kofeiinipitoisia juomia, kuunnella musiikkia ja ajaa ikkunat auki. Pitkien matkojen ajaminen väsyneenä ei kuitenkaan ole lainkaan järkevää.

6. Tunnet olosi sairaaksi

Riittoisat yöunet vahvistavat myös immuunijärjestelmäämme, joten yritä nukkua vähintään seitsemän tuntia yössä ja pysyt terveenä! Joskus unenpuute aiheuttaa myös tuntemuksia, joiden mukaan olisit sairas vaikka olet todellisuudessa vain väsynyt.

(MTV3)

Lähde: Men's Health

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja