Jari Isometsä ehdottaa Suomelle kovaa ratkaisua MM-kisoissa – "Olisiko viisaampaa?"

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ehdottaa, että Suomi jättäisi käyttämättä yhden paikkansa hiihdon MM-kisoissa naisten sprintissä.

Maastohiihdon MM-avausmatkoina toimivat naisten ja miesten henkilökohtaiset sprintit sivakoidaan Oberstdorfissa 25. helmikuuta perinteisellä hiihtotavalla. Suomalaiset voivat MM-reissua ennen antaa viimeisiä näyttöjään vielä tulevana viikonloppuna Pyhäjärven SM-kisoissa, joissa sprinttien ja pariviestien lisäksi sivakoidaan miehissä 15 kilometriä ja naisissa 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Isometsä pitää jo Suomen miesten MM-sprinttinelikkoa selvänä: Joni Mäki, Ristomatti Hakola, Lauri Vuorinen ja Verneri Suhonen ovat näyttönsä antaneet, eikä asiaan ole Isometsän mukaan muilla nokankoputtamista. Naisissa tilanne on sen sijaan kimurantimpi.

Jasmi Joensuun otteet ovat olleet sen verran vahvoja, että Isometsä pitää hänen paikkaansa MM-kisojen pikamatkalla sinetöitynä Suomen ainoana "kansainväliset mittapuut täyttävänä naissprintterinä". Lisäksi Isometsä antaisi yhden sprinttipaikan 23-vuotiaalle Anni Alakoskelle, joka hiihti lauantaina ensimmäistä kertaa maailmancupin pisteille oltuaan 30:s Ulricehamnin vapaan hiihtotavan sprintissä.

– Siinä olisi kokemuksenhakupaikka hänelle. Mieluummin antaisin kokemusta hänelle kuin laittaisin kehiin jonkun kokeneemman hiihtäjän, jolla ei kuitenkaan ole minkäänlaisia menestysmahdollisuuksia, Isometsä sanoo.

Isometsä uskoo, ettei Krista Pärmäkoski halua hiihtää sprinttiä keskittyessään hänen kannaltaan potentiaalisimmille henkilökohtaisille matkoille. Katri Lylynperä puolestaan jäi Ulricehamnin sprintissä karsintaan ja Isometsä pitää hänen näyttöjään ohkaisina, mutta ottaisi Lylynperän mukaan, kun joitain hiihtäjiä sprinttiin halutaan.

Tähän Isometsä lyö kuitenkin rajan.

– Kun lähdetään miettimään sitä yhtä hiihtäjää, pitääkin jo miettiä oikeasti, kuka se voisi olla. Olisiko viisaampaa, ettei olisi kukaan? Meillä alkaa tulla seuraavana listassa tyyliin Anne Kyllöstä ja tällaisia. Ei ole ehkä järkevää, että siellä olisi kukaan, jos ei löydetä jotain nuorta hiihtäjää, Isometsä linjaa.

Jos Suomi kuitenkin neljännen hiihtäjän naisten sprinttiin ottaa, Isometsä uskoo sen olevan juuri Kyllönen.

"Ei aiheuta keskustelua millään tavalla"

Isometsä huomauttaa, että Suomen naisten paletti alkaa ylipäätään hahmottua tarkemmin Pärmäkosken valintojen myötä. Kerttu Niskasen ollessa loukkaantuneena poissa Pärmäkoski on Suomen naisten selkeä ykköstähti.

– Kristalla on paikka aina, minkä matkan tahansa hän haluaa hiihtää. Hän vain ilmoittaa, että minä hiihdän tämän ja tämän, niin hänelle on paikka. Naisten paikat muotoutuvat aika pitkälle sen mukaan, että ensin kysytään Kristalta, mitkä matkat sinä hiihdät. Kun hän on ilmoittanut, paikkoja ruvetaan sen jälkeen täyttämään muilla. 

Yksi Pärmäkosken mahdollisista matkoista on 28. helmikuuta, vuorokausi yhdistelmäkisan jälkeen vapaalla hiihtotavalla käytävä pariviesti eli parisprintti. Jos Suomi haluaa naisten parisprintissä menestyä, Joensuun parina on Isometsänkin mukaan oltava Pärmäkoski.

– Kun Jasmille haetaan kaveria, ihan viimeisillä hiihdoilla Oberstdorfissa on varmasti merkitystä, ja lopullisesti asian tulee ratkaisemaan, mikä on Kristan halukkuus hiihtää sprinttimatkoja.

Miesten pariviestikaksikosta ei tarvitse suurta puintia käydä.

– Hakola ja Mäki on se pari. Se ei aiheuta keskustelua millään tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat