Nostaako varhaislapsuuden muisto hymyn huulillesi? Virnuilet valemuistoille, väittää tuore tutkimus

7:56

Tuore brittitutkimus väittää, että ihminen ei voi muistaa asioita, jotka ovat tapahtuneet kahden ensimmäisen elinvuoden aikana. Independent-lehden mukaan kyseessä on suurin varhaisia muistoja koskeva tutkimus. 

Yllä olevalla videolla keskustellaan siitä, osaako pieni lapsi kiusata.

Tuoreen varhaisia muistoja koskevan tutkimuksen mukaan on epätodennäköistä, että ihminen muistaa mitään elämänsä tapahtumia ennen 3,5 vuoden ikää.

Kahta ensimmäistä elinvuotta koskevat muistot ovat todennäköisesti valemuistoja, kertoo Psychological Science Journal -lehdessä julkaistu tuore tutkimus. 

Valemuistoissa muistot ja mielikuvitus sekoittuvat

Jos ihminen uskoo muistavansa asioita ensimmäiseltä kahdelta ikävuodelta, myöhäisemmät muistot ja mielikuvitus ovat todennäköisesti sekoittuneet mielessä toisiinsa.

– Tämän kaltaiset muistot saattavat johtua siitä, että henkilö muistaa jonkun sanoneen esimerkiksi ”äidillä oli vihreät lastenrattaat”. Sen jälkeen henkilö kuvittelee, miltä rattaat olisivat voineet näyttää, tutkimuksen tekoon osallistunut professori Martin Conway kertoo Independent-lehdelle.

Samoilla linjoilla on tutkimusta johtanut lääkäri Shazia Akhtar

– Uskoisimme, että kun ihminen uskoo muistavansa epätodennäköisesti muistettavia asioita, hänen mieleensä syntyy muiston kaltainen kuvajainen, joka koostuu muistikuvien sirpaleista ja siitä, mitä hänelle on kerrottu.

Kuvat ja tarinat luovat valemuistoja

Lontoon, Bradfordin ja Nottingham Trentin yliopistojen tekemään tutkimukseen osallistui 6 641 henkilöä. 

Conwayn mukaan kokelaiden tuli olla varmoja siitä, ettei muisto olisi syntynyt perheenjäsenten kertomista tarinoista tai nähdyistä valokuvista. Valemuistot nimittäin syntyvät usein siten, että henkilö näkee kuvia tai kuulee tarinoita varhaisvuosiltaan.

Noin 37 prosenttia tutkimukseen osallistuneista eli 2 487 vastaajaa väitti muistavansa asioista kahden vuoden ikäisenä tai nuorempana. Noin 13 prosenttia eli 893 henkilöä sanoi muistavansa asioita jopa ensimmäisestä elinvuodesta. 

Aivot voivat estää varhaisten muistojen syntymisen

Näihin väitteisiin tutkijat eivät kuitenkaan usko, sillä aivojen kehityskaaren perusteella noin varhaisia muistoja ei voi syntyä. 

Tutkijoiden mukaan ihmiselle alkaisi kertyä niin sanottuja "aikuisten muistoja" vasta viiden tai kuuden vuoden ikäisenä, vaikka jo kolmen vuoden ikäinen saattavat olla realistisia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja