Ruotsin akkutehtaan koronarypäs kasvussa: Suomeen tulleessa tartuntaketjussa jo yli 40 tapausta, joista 15 on brittimuunnosta

Tornion näytteenottopisteellä on todettu liki 10 koronatartuntaa – ovat peräisin akkutehtaalta Pohjois-Ruotsista 3:26
MTV Uutiset Live kysyi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä arviot ruotsalaisen akkutehtaan suomalaistyöntekijöiden tilanteesta

Ruotsin Skellefteåssa sijaitsevan Northvoltin akkutehtaan tartuntaketjussa on todettu lisää tartuntoja. 

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin mukaan suoraan tehtaalta Suomeen tulleita primaaritartuntoja on nyt tiedossa 35 ja näihin liittyviä jatkotartuntoja 7. Yhteensä tartuntaketjussa on siis yli 40 koronavirustapausta. 

Tiedot kattavat Lapin, Länsi-Pohjan, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun alueet. Aiemmin tapauksia todettiin myös Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Vaasan ja Uusimaan alueella. Näiden osalta tiedot ovat puutteelliset jatkotartuntojen osalta.

Yhteensä 15 brittimuunnosta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri kertoo, että tartuntaketjuun kuuluvista tapauksista yhteensä viidellätoista on todettu brittityyppistä muunnosvirusta. Näistä 3 on Lapin sairaanhoitopiirissä, 7 Keski-Pohjanmaalla, 4 Pohjois-Pohjanmaalla ja 1 Norrbottenissa.

Northvoltissa toimivia suomalaisyrityksiä ja heidän työntekijöitään on ohjeistettu jatkotestauksen osalta, jotta virusmuunnosten saapumista ja leviämistä Suomessa voidaan estää ja hidastaa. 

Tiedot on koottu yhteistyössä Pohjoisen ervan sairaanhoitopiirien (PPSHP, LPSHP, LSHP, Soite, Kainuun sote), Tornion ja Kemin kaupunkien ja THL:n kanssa.

Johtajaylilääkäri: ”Hyviä merkkejä leviämisen rajoittumisesta”

Länsi-Pohjan Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo MTV Uutiset Livelle, että tieto 15 uudesta muuntovirustartunnasta on lähtökohtaisesti huolestuttava, koska brittityyppisen muuntoviruksen tiedetään olevan herkemmin tarttuva.

– Nyt näyttää kuitenkin siltä, että jatkotartuntoja on todettu kohtuullisen vähän, eli sen suhteen on hyvät merkit, että saadaan tilanne laajemman leviämisen osalta rajoittumaan, Taskila kommentoi.

STM tiedotti viime yönä, että uusi malli rajojen pakkotestaukseen on syntymässä. Taskila toteaa, että Länsi-Pohjassa on toivottu velvoittavaa testausta.

– Ehkä sana "pakkotesti" on huono, koska ei keneltäkään väkisin sitä testiä oteta. Se tietenkin tällaisessa Northvoltin kaltaisessa tapauksessa helpottaisi sitä, että silloin tämä meidän antama vahva suositus muuttuisi velvoittavaksi. Siinä mielessä tämä olisi Länsi-Pohjan alueen epidemian rauhoittamiseksi tervetullut muutos, Taskila kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat