Satoja akkutehtaan suomalaistyöntekijöitä palannut Ruotsista Suomeen – nyt pelätään, että he ovat tuoneet mukanaan herkästi leviävää koronamuunnosta näihin maakuntiin

Tornion näytteenottopisteellä on todettu liki 10 koronatartuntaa – ovat peräisin akkutehtaalta Pohjois-Ruotsista 3:26
MTV Uutiset Live kysyi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä tuoreimmat arviot ruotsalaisen akkutehtaan suomalaistyöntekijöiden tilanteesta.

Akkutehtaan työntekijät ovat mitä todennäköisimmin tuoneet koronaa Pohjois-Ruotsista Suomeen. Suomalaistyöntekijöitä on Northvoltin tehtaalla arviolta jopa 300.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä Tornion näytteenottopisteessä on viimeisen kahden vuorokauden aikana todettu liki kymmenen koronavirustartuntaa. Tartuntojen arvioidaan olevan peräisin Northvoltin tehtaalta, Skellefteåsta. 

Vielä ei tiedetä, onko kyseessä herkästi leviävä brittityyppinen muuntovirus.

– Alkuviikosta näytteemme menevät tarkempiin tutkimuksiin. Saamme varmasti viikon puoliväliin mennessä tiedon siitä, ovatko nämä sitä brittityyppistä muuntovirusta, sanoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila

Tehdastyöntekijöitä ympäri Suomen

Northvoltin tehtaalta palanneita suomalaistyöntekijöitä on tällä hetkellä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin arvion mukaan 200–300. Heitä on palannut tiettävästi Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle, Pohjanmaalle ja Päijät-Hämeeseen.

Johtajaylilääkäri Taskila pitää tilannetta huolestuttavana.

–  Tässä on kaikki eväät sille, että epidemia pahenee. Nyt on laajasti tiedotettu ja viranomaisteitse välitetty muille seuduille tietoa – sitä kautta tähän päästään kyllä pureutumaan tehokkaasti.

Akkutehtaan työntekijöiden on syytä mennä koronatestiin matalaakin matalammalla kynnyksellä. Tehtaalla tai länsirajalla negatiivisen koronanäytteen antaneiden kehotetaan hakeutuvan uudelleen virustestiin 72 tunnin kuluttua antamastaan negatiivisesta testistä.

Katso lisää videolta!

Lue myös:

    Uusimmat