Norjassa lohenkasvattajat valmiudessa levän takia

Norjalaiset lohenkasvattajat seurasivat tänään, kuinka myrkyllinen levä tappoi tuhansia lohia maan eteläisessä kärjessä. Norja on maailman suurin lohentuottaja.

Viranomaiset seurasivat veden laatua Boknavuonossa ja lähellä Stavangerin satamaa ja havaitsivat merkkejä Chattonella verruculosa -levän leviämisestä länsirannikolle, jossa suurin osa kalanviljelylaitoksista sijaitsee. Kelta-ruskeaa levää ei ole aiemmin havaittu Pohjois-Euroopan vesissä, vain Japanissa. Levä on toistaiseksi tappanut 350 tonnia viljeltyä norjalaista lohta.
-Emme voi pysäyttää levää, mutta voimme seurata veden laatua eri syvyyksissä ja varoittaa viljelijöitä, jos leväpitoisuudet ovat hyvin korkeita, sanoi viranomaisten edustaja.

Levä alkoi voimakkaasti lisääntyä maanantaina Flekkavuonossa Norjan eteläisimmässä kärjessä, jossa suurin osa kuolleista lohista on löydetty. Levä tarttuu kalojen kiduksiin ja aiheuttaa tukehtumisen. Boknavuonossa ei ole vielä raportoitu kuolleita kaloja. Viranomaiset pelkäävät levän kukinnan ajautuvan pohjoiseen. Norjan rannikolla on yhteensä 750 kalanviljelyslaitosta, jotka tuottavat yli 300 000 tonnia lohta vuosittain. Viimeisin suuri leväesiintymä Norjassa oli vuonna 1989, jolloin 850 tonnia lohta kuoli Prymnesium parvum-levään.

Lue myös:

    Uusimmat