Norjassa hämmästellään suomalaisratkaisua – Aino-Kaisa Saarinen: "Olen huolissani"

"45-vuotias hämmästyttää: Huolestuttavaa". Näin norjalaislehti Dagbladet otsikoi artikkelinsa, joka käsittelee Riitta-Liisa Roposen paluuta maastohiihdon maailmancupin.

Veteraanihiihtäjä Roponen palaa maailmancupiin viikonloppuna Ruotsin Jällivaarassa. Maailmancup-ohjelmassa ovat tuolloin vapaan hiihtotavan kymmenen kilometrin väliaikalähtökilpailut ja 4x7,5 kilometrin viestit. 

Viimeksi Roponen kilpaili maailmancupissa joulukuussa 2021 Sveitsin Lenzerheidessa Tour de Skin kilpailussa. Viestikilpailujen kolminkertainen maailmanmestari ilmoitti kansainvälisen hiihtouransa päättymisestä huhtikuussa 2022.

Norjan TV 2:n asiantuntija Petter Soleng Skinstad nostaa kommenteillaan päähinettään suomalaiskonkarille.

– On siistiä ja uskomattoman vaikuttavaa, että tällainen aikuinen urheilija ylläpitää tasoa, jonka turvin hän on urheilullisesti maailman huipulla, Skinstad sanoi Dagbladetille

Roposen uraa upeaksi hehkuttanut Skinstad ei usko Roposen taapertavan, vaan arvioi, että suomalainen voi yltää 30 parhaan joukkoon. Skinstad näkee Roposen paluussa kuitenkin suomalaisittain myös karun puolen.

– Suomessa on paljon hiihtäjiä, ja  minusta on siksi huolestuttavaa, etteivät he ole parempia. Suomen pitäisi olla yhtä hyvä kuin Norja ja Ruotsi. Suomen naisten maastohiihdossa on jotain pielessä. Seuraukset voi nähdä siitä, että Roponen on urheilullisesti pelissä.

Aino-Kaisa Saarinen huolissaan

Dagbladet haastatteli myös Roposen kanssa aikanaan kilpaillutta suomalaista hiihtolegendaa Aino-Kaisa Saarista, jolla oli niin ikään kriittiset huomionsa.

– Olen tietysti huolissani siitä, että nuoremmat hiihtäjämme eivät ole nostaneet tasoaan tarpeeksi varsinkaan luisteluhiihdossa. On siitä huolimatta todella hienoa nähdä Riitta-Liisa jälleen maailmancupissa, Saarinen sanoi.

Saarinen uskoo Roposen voivan yltää Jällivaarassa korkeallekin. Hän käytti Roposesta peräti ilmaisua "superihminen".

– Hän on treenannut hyvin ja hän osoitti Muoniossa olevansa hyvässä kunnossa. Hän on superihminen, jolla on uskomaton intohimo urheiluun. Minun näkemykseni on, että hän on riittävän hyvä taistelemaan maailmancupissa kaikkein parhaiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat