Mainos

Norjassa annetaan huomenna suositus Storebrand-kaupasta

Norjan Rahoitustarkastusta vastaava laitos Kredittilsynet ilmoittaa huomenna, suositteleeko se poikkeusluvan myöntämistä Sammolle vakuutusyhtiö Storebrandin ostamiseksi. Kredittilsynetin jälkeen asia siirtyy Norjan valtiovarainministeriön käsiteltäväksi.

Norjan lain mukaan Sampo voi omistaa Storebrandista vain alle kymmenen prosenttia tai yli 90 prosenttia. Suurin osa Storebrandin osakkeenomistajista kannattaa yhtiön myymistä Sammolle, mutta kompastuskivenä on ollut Norjan suurin pankki Den norske Bank, joka omistaa Storebrandista vajaan kymmenen prosentin osuuden. DnB haluaa pitää Storebrandin omistuksen norjalaisissa käsissä. Pankki on esittänyt kilpailevan tarjouksen, joka on kuitenkin selvästi heikompi kuin Sammon ehdotus. DnB tarjoaa noin 64 Norjan kruunua osakkeelta, kun taas Sammon tarjous on noin 75 kruunun arvoin

Kredittilsynet käsittelee Sampo-asiaa tänään ja tiedottaa päätöksestään huomenna kello 11 Suomen aikaa kerrottuaan ensin päätöksestään Sammolle. Sammon konsernijohtaja Björn Wahlroos kertoi tiistaina Sammon osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä odottavansa Kredittilsynetiltä myönteistä päätöstä.

Lopulliset päätökset Storebrand-tapauksen suhteen tehdään kuitenkin vasta Norjan parlamenttivaalien jälkeen ensi kuussa, Wahlroos arvioi.

Sammolle ei verohelpotuksia

Sammon Storebrand-kaupan yhteydessä anomista verohelpotuksista saatiin sen sijaan päätös jo tänään, kun Norjan valtiovarainministeriö ilmoitti, ettei se myönnä Sammolle verohelpotusta. Sampo oli anonut, että Storebrandin osakkaiden ei olisi tarvinnut maksaa veroa saamastaan voitosta, kun he vaihtavat Storebrand-osakkeensa Sammon osakkeisiin.

Sampo on luvannut maksaa Storebrandin osakkeet 77-prosenttisesti rahalla ja 23-prosenttisesti Sammon osakkeilla. Norjan valtiovarainministeriö sanoo myöntävänsä verohelpotuksia vastaavissa kaupoissa vain, jos suurin osa kauppahinnasta maksetaan osakkeina.

Verohelpotuksen myöntämättä jättäminen heijastelee valtiovarainministeriön halua pitää Storebrandin omistus norjalaisissa käsissä. Uutistoimisto Reutersin mukaan verohelpotuksen myöntämättä jättäminen heikentää kuitenkin Sammon tarjouksen houkuttelevuutta vain vähän.

Sammon mukaan päätös on odotettu, eikä sillä ole vaikutusta yhtiön tarjoukseen ostaa Storebrandin osakkeet. Jatkettu tarjous on voimassa syyskuun lopulle.


(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.