Mainos

Norjan pääministeri otti vastuun terrori-iskun viranomaistoimista

Pääministeri Jens Stoltenberg sanoo kantavansa pääministerinä perimmäisen vastuun siitä, miten viranomaiset toimivat viime vuoden terrori-iskun yhteydessä.

Norjassa maan parlamentti Stortinget on kokoontunut ylimääräiseen istuntoon viimekesäisen verilöylyn takia. MTV3:n kirjeenvaihtajan Kari Lumikeron mukaan kyseessä on erittäin harvinainen istunto.

Pääministeri Stoltenberg sanoo, että hän kantaa perimmäisen vastuun viranomaisten terrori-iskun aikaisista toimista.

– Mutta rikoksentekijällä on vastuu itse rikoksista, sitä emme saa koskaan unohtaa, Stoltenberg painotti parlamentille pitämänsä puheen aluksi.

"Oppia onnistumisista ja epäonnistumisista"

Parlamentti pohtii viranomaisten toimintaa arvostelleen terrorikomission raportin seurauksia.

Noin kaksi viikkoa sitten julkaistun raportin mukaan esimerkiksi Anders Behring Breivikin tekemä pommi-isku Oslon hallintokortteliin olisi voitu välttää.

Noin 500-sivuisessa raportissa on annettu 31 konkreettista ehdotusta valmiuden parantamiseksi.

Stoltenberg lupasi, että hallitus tulee hakemaan oppia sekä viranomaisten onnistumisista että epäonnistumisista.

"Valtavan kiusallista poliitikoille ja poliisille"

MTV3:n kirjeenvaihtaja Kari Lumikero arvioi aamulla Radion Novan Enbuske Linnanahde Crew -ohjelmassa, että Norjan enemmistöhallituksen luottamus tuskin horjuu parlamentissa syksyn aikana.

Lumikeron mukaan poliitikot, valiokunnat ja Norjan viranomaiset joutuvat kuitenkin tarkasti miettimään, miten mahdolliset hirmuteot voisi tulevaisuudessa estää.

– Mietinnässä on taatusti muun muassa se, miten turvallisuutta ja julkisten rakennusten valvontaa voidaan lisätä sekä miten esimerkiksi helikopterit ovat lähtövalmiina tilanteen tullen, hän sanoo.

– Kyllä tämä on niin valtavan kiusallista sekä poliittiselle johdolle että poliisille, että tämä ei kerta kaikkiaan enää saa toistua – eikä varmasti toistukaan enää tässä mittakaavassa.

(MTV3 – STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.