Norjan olympiamitalisti ripittää urheilijoita koronapandemiassa – äiti kuoli sikainfluenssan seurauksena: "Kuinka itsekkäitä olemme"

Painin olympiamitalistin Stig-André Berge kritisoi urheilijoita itsekkyydestä koronaviruspandemian keskellä. Norjalaisen sanat saavat voimaa siitä, että hänen äitinsä menehtyi aiemmin sikainfluenssan seurauksena. 

Rio de Janeirosssa pronssia 56 kilon sarjassa saavuttanut Berge on valmistautunut olympiakarsintoihin epävarmuuden tilassa. Euroopan karsintaturnausta Budapestissa on siirretty maaliskuulta toukokuun loppuun, mutta koronaviruspandemian myötä on kuitenkin todennäköistä, ettei karsintoja päästä tuolloinkaan käymään. Näillä näkymin Tokion olympialaisiakaan ei voitane järjestää alkuperäisessä ajankohdassaan kesällä.

Tokion olympialaisiin uransa lopettamista kaavaillut Berge sanoo kuitenkin ottavansa päivän kerrallaan. 37-vuotias norjalainen on harjoitellut kotonaan kaverinaan tämänvuotinen Euroopan mestari Morten Thoresen. Kummatkin ovat karanteenissa vielä lauantaihin saakka palattuaan hiljattain maajoukkueleiriltä Unkarissa.

– Noudatamme viranomaisten viimeisimpiä ohjeistuksia. Pidämme hyvän etäisyyden toisiimme. Kun hän harjoittelee kestävyyttä jossakin, minä treenaan voimaa toisaalla (talossa), Berge sanoi VG:lle.

Kumpikaan ei käy Bergen mukaan kaupassa, vaan ostokset tekee Bergen vaimo.

– Emme halua sairastua. Harjoittelemme. Jos sairastumme, emme voi harjoitella.

"Onko huippu-urheilu todella tärkeää?"

Taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan ihmisiä on eri puolilla maailmaa kehotettu on eristäytymään siinä määrin kuin se on mahdollista, ja liikkumista on rajoitettu.

Berge korostaa, että koronakriisi on otettava vakavasti. Hän viittaa samalla 86-vuotiaaseen naapuriinsa.

– Emme voi menettää ketään, meitä on viisi miljoonaa ihmistä tässä maassa. Jos joku kuolee, se iskee äärimmäisen raskaasti sukulaisiin. Meidän täytyy miettiä sitä.

Berge kääntää kritiikin miekan urheilijoihin.

– Olen vähän närkästynyt siitä, kuinka itsekkäitä me olemme, Berge sanoo.

Bergen mukaan hän on huippu-urheilijana itsekin todella itsekäs.

– Onko huippu-urheilu todella tärkeää? Ei, se ei ole sitä.

Berge kertoo käyneensä asiasta keskustelua kotona.

– Meillä on lapsi, joka täyttää pian kaksi vuotta. Jos virus osoittautuisi lapselle vaaralliseksi, en menisi olympialaisiin. En ottaisi riskiä sen tartuttamisesta häneen. 

Bergen asenteisiin vaikuttaa myös hänen äitinsä neljän vuoden takainen kuolema. Hän kuoli syöpään, kun hänen immuunijärjestelmänsä oli heikentynyt sikainfluenssan seurauksena.

– Normaalissa tilanteessa hän ei olisi kuollut. Meidän täytyy kunnioittaa toisiamme.

Lue myös:

    Uusimmat