Mainos

Norjalaismiljardöörin vaimo katosi kotoaan mystisesti vuosi sitten – tämä kaikki hämärästä tapauksesta on saatu selville

Torstaina tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun norjalainen Anne-Elisabeth Hagen, 69, katosi kotoaan Lørenskogissa, Norjassa. Satojen haastatteluiden, tuhansien vihjeiden ja mystisten johtolankojen jälkeen Anne-Elisabethia ei ole vieläkään löydetty.

Yksi Norjan rikkaimmista henkilöistä, miljardööri Tom Hagen on omien sanojensa mukaan saapunut keskiviikkona 31. lokakuuta 2018 tyhjään kotiinsa Lørenskogissa, noin 15 kilometrin päässä pääkaupunki Oslosta.

Hänen vaimonsa ei ollut paikalla, mutta hän löysi kirjeen, jossa vaadittiin 90 miljoonan norjan kruunun (lähes 9 miljoonaa euroa) arvosta kryptovaluutta moneroa.

Norjaksi ja ruotsiksi sekaisin kirjoitetussa kirjeessä uhattiin tappaa hänen vaimonsa Anne-Elisabeth, jos hän ei maksa lunnaita tai menee poliisin puheille. 

Tutkinta käynnistyy

Viimeisin varma havainto Anne-Elisabethista on puhelu perheenjäsenelle samana lokakuisena aamuna kello 9.14. Aviomies Tom oli lähtenyt töihin noin 15 minuuttia aiemmin.

Anne-Elisabethin ystävätär kertoi tavanneensa hänet noin viikkoa ennen katoamista. 

– Kun viimeksi puhuin hänelle, hän vaikutti onnelliselta. Hänelle oli annettu yhdeksänviikkoinen koiranpentu, jota hän koulutti, ystävä kertoi Norjan yleisradiolle. 

Koiranpentu löydettiin lukittuna yhteen talon huoneista myöhemmin katoamispäivänä. 

Omien sanojensa mukaan Tom oli palannut töistä kotiin noin 13.30 ja löytänyt lunnaskirjeen. Puoli tuntia myöhemmin, noin kello 14, poliisi sai ilmoituksen kateissa olevasta vaimosta.

Norjan poliisi löysi Anne-Elisabethin puhelimen heti tutkinnan alettua, mutta vasta seitsemän kuukautta myöhemmin he kertoivat, että puhelin on ollut heillä koko ajan.

Alussa poliisin tärkein vihje oli asuntoon jätetty lunnasvaatimus epäillyiltä kidnappaajilta, joten tapausta alettiin tutkia sieppauksena. Lunnasvaatimuksesta kerrottiin julkisuuteen vasta kymmenen viikkoa katoamisen jälkeen.

Talven aikana poliisi selvitti kidnappausteoriaa, mutta tutkittiin myös mahdollisuutta, olisiko Anne-Elisabeth kadonnut vapaaehtoisesti tai onnettomuuden seurauksena. Häntä etsittiin kodin läheisestä maastosta, ja poliisi tutki satoja vihjeitä mahdollisesta olinpaikasta, tuloksetta.

Poliisi hylkää kidnappausteorian 

Viime kesäkuussa Norjan poliisi kertoi hylänneensä kidnappausteorian ja uskovansa, että Anne-Elisabeth on murhattu. Poliisi ilmoitti uskovansa, että sieppaus onkin lavastettu.

He eivät kuitenkaan kertoneet esimerkiksi sitä, epäilläänkö Hagenin kuolleen talossa vai jossain muualla, tai oliko hän mahdollisesti tuntenut tekijää entuudestaan.

Talo oli kuitenkin tutkinnan uusi keskipiste, ja poliisit kertoivat tutkivansa sen läpikotaisin. Talosta tehtiin myös 3D-mallinnus.

Lunnaskirje muodostui tärkeäksi todisteeksi, mutta ehkä hieman eri tavoin, kuin aluksi odotettiin.

Kirjettä alettiin pitämään myös mahdollisena todisteena henkirikoksen lavastamisesta sieppaukseksi. 

Viranomaiset kartoittivat kaikki kyseistä paperilaatua myyvät yritykset ja niiden myyntipisteet, ja kirje annettiin myös tutkittavaksi lingvistiikan ja kieltentutkimusten ammattilaisille. Poliisit kertoivat heinäkuussa jäljittäneensä kyseisen kirjepaperin myyjän Norjassa. 

Perhe: Kidnappaajat ottaneet yhteyttä

Kun poliisi oli kertonut kesällä hylänneensä kidnappausteorien, tieto järkytti perheen asianajaja Svein Holdenia, jonka mukaan Hagenin läheiset uskoivat poliisin tutkivan tapausta edelleen kidnappauksena.

Elokuussa Hagenin perhe kertoi olleensa yhteydessä kidnappaajiin. 

Norjalaislehti VG:n mukaan perhe maksoi heinäkuun alussa hieman yli 10 miljoonaa Norjan kruunua tilille, jota poliisi ei ole toistaiseksi pystynyt jäljittämään. 

– Vastapuoli otti meihin uudelleen yhteyttä 8. heinäkuuta. He sanoivat selvästi hänen olevan elossa, mutta emme ole saaneet todisteita, jotka todistaisivat sen, perheen asianajaja Svein Holden kertoi elokuun alussa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Perhe on kertonut olleensa viimeksi yhteydessä kidnappaajiin lokakuun aikana, mutta poliisi ei ole vahvistanut asiaa.

Asianajaja Holden ei suostunut kertomaan, millaisesta yhteydenpidosta on kyse tai millainen sisältö on ollut. Aftonbladetin mukaan Holden kuitenkin kertoo, että keskusteluissa sieppaajien kanssa on kuitenkin saatu tietoja, jotka vain he voivat tietää.

– Perhe on valmis menemään pitkälle saadakseen vastauksia, Holden kertoi.

Poliisi uskoo Anne-Elisabethin tulleen murhatuksi

Viikko sitten Norjan poliisi kertoi, että Hagenin kotoa oli löytynyt verta.

SVT:n katoamisen vuosipäivänä julkaistavassa dokumentissa tutkinnanjohtaja Brøske kertoo olevan selkeitä merkkejä, jotka viittavaat Anne-Elisabethin olevan kuollut. 

Ensinnäkään Anne-Elisabethista ei ole saatu yhtäkään elonmerkkiä katoamisen jälkeen.

Toinen epäilyttävä seikka on kidnappaajien hiljaisuus. Perhe on kertonut kidnappaajien yhteydenotoista, mutta poliisi ei ole pystynyt varmistamaan niitä. Brøske kuvailee kommunikaation olleen kidnappaajien osalta olleen hyvin rajoittunutta.

Elokuun alussa poliisi julkaisi tunnusmerkit kengänjäljistä, jotka löytyivät Hagenian talosta ja sanoi uskovansa sen kuuluvan epäilylle rikoksen tekijälle. 

Nyt tutkinnanjohtaja Brøske kuitenkin sanoo, että uskoo jonkun sijoittaneen jäljet taloon harhauttaakseen tutkintaa. 

Yli 400 haastattelua ja 1700 vihjettä

Poliisi on haastatellut tapauksen tutkinnan yhteydessä yli 400 henkilöä, saanut yli 1700 vihjettä ja analysoinut lukuisia mahdollisia teorioita ja tutkintalinjoja.

Ruotsalainen TV2 uutisoi polisiin vahvistaneen, että tällä hetkellä on tiedossa useampia epäiltyjä, joiden uskotaan liittyvän tapaukseen.

Norjan poliisi epäilee edelleen, että Anne-Elisabeth Hagen murhattiin. Poliisi pitää myös vapaaehtoista katoamista ja itsemurhaa mahdollisina teorioina, kunnes ne voidaan varmasti sulkea pois. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja