Norjalainen maailmanmestari paljastaa NRK:lle kärynneensä dopingista – aikoo mennä nyt maan alle

Norjalainen polku- ja vuoristojuoksun maailmanmestari Stian Angermund, 37, paljastaa NRK:n haastattelussa kärynneensä dopingista. Hänen antamansa A- ja B-näytteet sisälsivät kiellettyä diureettia. Angermund vannoo, ettei ole käyttänyt kiellettyjä aineita.

Norjalainen polkujuoksun maailmanmestari Stian Angermund kertoo kokeneensa valtavan tunteiden vuoristoradan viime lokakuussa. Hän oli juuri saapunut sairaalasta kotiin vaimonsa ja vastasyntyneen poikansa kanssa, kun sähköpostiin kilahti huippu-urheilijan kannalta painajaismainen viesti.

– Olimme menossa sänkyyn. Katsoin puhelimeeni ja näin, että olin saanut sähköpostin, jota en ymmärtänyt. Koko muu perhe oli jo nukkumassa, ja minä menin keittiöön. Löysin tietokoneeni. Tarkastin sähköpostin ja näin, että olen saanut… Angermund kertoo NRK:lle ennen purskahtamistaan kyyneliin.

Angermundin saamassa ranskankielisessä sähköpostiviestissä kerrottiin, että hänen antamastaan virtsanäytteestä oli löydetty kiellettyä ainetta, ja että hänet on asetettu väliaikaiseen kilpailukieltoon.

– Elämäni romahti täysin, Angermund kuvailee.

Angermundin Ranskassa antamansa A- ja B-näytteensä kertoivat huippu-urheilusta kielletystä diureetista.

– Olen lukenut, että se on diureetti, jota käytetään korkeaan verenpaineeseen. Se on suoritusta parantava lääke. Dopingyhteyksissä sitä käytetään muiden aineiden käyttöä, Angermund selostaa.

"En missään nimessä käytä mitään"

Angermundin mukaan hän ei pysty käsittämään, miten kielletty aine on päätynyt hänen kehoonsa.

– En missään nimessä käytä mitään. Tiedän, että olen vastuussa siitä, mitä laitan suuhuni. Ymmärrän sen täysin. Siksi en käytä lisäravinteita. En käytä lääkitystä. Juon turskanmaksaöljyä talvella. Siinä se, Angermund kuvailee.

Angermundin tapauksesta ei ole annettu vielä lopullista ratkaisua, mutta häntä odottaa todennäköisesti dopingtuomio ja kilpailukielto.

– Olen todella peloissani, että tämä tulee julkiseksi, mutta tavallaan on myöskin hyvä, että minun ei tarvitse pitää tätä enää salassa, Angermund miettii.

Angermund kertoo antavansa sosiaalisen median tilit ystäviensä haltuun paljastuksen jälkeiseksi ajaksi. 

– Aion mennä maan alle hetkeksi. En ole vielä valmis ottamaan vastaan sosiaalista tuomiota tästä. 

– Vaikeinta on se, että minut nähdään huijarina. Koska minä en huijaa. Huijaaminen ei ole hyväksyttävää. Niin ei vain tehdä. Enkä minä tee niin. Kun minut nähdään sellaisena, se on todella karmeaa, Angermund summaa.

Lue myös:

    Uusimmat