Annimari Korte sai dopingin käytöstä kertovan kirjeen: "Tämä oli tässä" – huippuaituri otti rauhoittavia ja ryhtyi toimiin

11:30
Annimari Korte oli Tulosruudun Viikon vieraana viime syksynä – kuinka pitkään huippuaiturin ura vielä jatkuu ja mitä sen jälkeen?

Annimari Korte avasi uutuuskirjassaan Annimari Korte – Yli kaikkien aitojen (Tammi) kahta dopingiin liittyvää tapausta. 

Annimari Korte on MTV3-kanavan Viiden jälkeen -ohjelman vieraana torstaina kello 18.00 alkaen. 

Korte pelästyi pahasti syyskuussa 2020, kun hän sai kirjeen Suomen urheilun eettiseltä keskukselta (SUEK). Kirjeen mukaan hän oli antanut 14.8. Kalevan kisojen yhteydessä positiivisen näytteen, joka on sisältänyt kilpailussa kiellettyä metyyliprednisolonia. 

Kortteen piti lähettää oma selvitys asiasta viikon sisällä. 

– Mitä ihmettä? Ei voi olla mahdollista! Minä en ole ikinä edes harkinnut dopingia! Kukaan ei ole koskaan minulle myöskään tarjonnut kiellettyjä aineita. Olen kaikessa todella tarkka, Korte ihmetteli Mika Saukkosen kirjoittamassa tietokirjassa. 

– Kirje oli kuin nyrkinisku. Ajatukset kieppuivat päässäni. Mietin kuumeisesti. En ollut ottanut edes tulehduskipulääkkeitä sillä viikolla. En myöskään allergialääkkeitäni. En mitään lääkkeitä.

Korte yritti soittaa lääkäreilleen Ilkka Räsäselle ja Lasse Lempaiselle, mutta hän ei saanut heitä heti kiinni. Kortteen mielessä ehti käydä synkkiä ajatuksia. 

–  Elämäni on pilalla. Urani on pilalla. Kaikki on pilalla. Tämä ei voi olla mitenkään mahdollista. Kultamitali otetaan pois. Tämä oli tässä.

"Yksi pahimmista painajaisistani"

Lempainen soitti tunnin kuluttua ja kertoi huojentavia uutisia. Hän ounasteli, että kyseessä oli kaksi päivää ennen kilpailua annettu kortisonipistos. 

Korte ei ollut ilmoittanut pistoksesta ennen dopingtestiä annettavassa selvityksessä. Lääkäri Lempainen ohjeisti liittämään SUEK:in pyytämään selvitykseen sairaskertomuksen, josta kävisi ilmi, että pisto annettiin takareiden tulehduksen hoitoon. 

– Lempainen muistutti myös, että olin edeltävällä viikolla kertonut pistoksesta jokaisessa haastattelussani, joten vaikka en ollut ilmoittanut siitä dopingtestiä edeltävässä selvityksessä, ei asiassa ole kenellekään mitään epäselvää.

Räsänen toisti samaa viestiä, mutta Korte oli edelleen huolissaan. Hän soitti psykologilleen, joka rauhoitteli. 

– Synkät ajatukset eivät kuitenkaan suostuneet hälvenemään. SUEKilla oli kestänyt näytteestäni tiedon saatuaan kolme viikkoa ennen kuin se oli reagoinut ja lähettänyt minulle asiasta sähköpostin. Mitä jos kestäisi kolme viikkoa ennen kuin selvitykseni on käsitelty? Enhän minä voisi mitenkään pysyä toimintakykyisenä ja jatkamaan normaalia arkeani, jos minun pitäisi elää koko se aika epätietoisuudessa.

Korte otti illalla rauhoittavia lääkkeitä ja soitti managerina toimineelle Tuomo Saloselle. Hänenkään mielestä Kortteella ei ollut hätää. Korte teki samana iltana selvityksen SUEKille. 

– En missään nimessä halunnut joutua tilanteeseen, jossa joutuisin selittelemään tapahtumien kulkua, vaikken ollutkaan tehnyt mitään väärää. Rauhoittavat lääkkeet auttoivat niin, että sain sentään nukuttua.

Aamulla Korte sai vastauksen, jossa todettiin, ettei jatkotoimenpiteitä ollut luvassa. 

– Yksi pahimmista painajaisistani on se, että dopingtestissäni paljastuisi epäselvyyksiä. Nytkin, kun en ollut tehnyt mitään väärää ja selvitykseni hyväksyttiin, kesti kaksi päivää ennen kuin rauhoituin ja pääsin jälleen kiinni normaaliin rytmiin.

Testaajat tulivat, Korte nukkui

Korte pelästyi jo aiemmin Espanjassa asuessaan, kun hän ei huomannut dopingtestaajien vierailua. Korte oli ottanut illalla unitabletin ja nukkui sikeästi. Hän heräsi yhdentoista ajoissa ja huomasi puhelimessaan lukuisia saapuneita puheluita.  

SUEK oli tilannut testin espanjalaisilta testaajilta, jotka olivat soittaneet ovikelloa aamulla kuuden aikaan. Korte soitti SUEKiin ja ilmoitti olevansa nyt hereillä. 

Urheilija saa tuomion kolmesta missatusta testistä vuoden aikana. Heidän pitää ilmoittaa testin aikaikkuna ja raportoida olinpaikastaan. 

Korte tarkisti ovikellosta, joka ei edes kuulunut makuuhuoneeseen. 

– Liitin selvitykseen makuuhuoneestani ottamiani kuvia, ja älykelloni puolestaan kertoi, etten ollut poistunut kotoa. Naapurini todisti, ettei hänkään ollut kuullut ovikellon soittoa. Lähetin selvityksen tapahtuneesta pikimmiten. Seuraavana päivänä testaajat tulivat ja tein testin, joka oli tietysti negatiivinen.

Kirjallisessa käsittelyssä merkintää olinpaikan ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä ei kumottu. Korte muutti testauksen aikaikkunan aamulla kahdeksasta yhdeksään, että hän olisi varmasti hereillä. 

– Opin kerrasta, ja nykyään olen olinpaikkatietojeni suhteen todella tarkka. Tämä sai olla ensimmäinen ja viimeinen missattu dopingtestini. Tällä tavoin en todellakaan halua mokata, kun mitään salattavaa ei ole.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja