Mainos

Norja ei näe esteitä turvallisuuspolitiikan yhteistyölle

Taustalla on Norjan ja Ruotsin taannoin laatima selvitys, jossa korostetaan yhteistyötä esimerkiksi materiaalihankinnoissa ja sotaharjoituksessa.

Norja haluaa tiivistää ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä Suomen ja Ruotsin välillä. Norjan ulkoministerin Jonas Gahr Stören mielestä kaikki esteet tälle yhteistyölle ovat nykyisin poissa.

Gahr Störe aloitti illansuussa tapaamisensa ulkoministeri Ilkka Kanervan ja Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin kanssa Bodössä Norjan pohjoisosassa.

Gahr Störe muistutti toimittajille, että Norjalla, Suomella ja Ruotsilla on ennestään pitkät perinteet esimerkiksi kulttuurialan ja sosiaalialan yhteistyössä. Nyt yhteistyötä voitaisiin laajentaa turvallisuuspolitiikassa ja myös puolustuksessa. Se, että Norja on Nato-maa ja Suomi ja Ruotsi EU-maita, ei ole hänen mielestään mikään este keskustelulle.

Kanerva oli samaa mieltä isännän kanssa. Hän ei keksi mitään, mistä ei nykyisin voitaisi keskustella.

Hintojen nousu kannustaa yhteistyöhön

Puolustuksen yhteistyön taustalla on Norjan ja Ruotsin taannoin laatima selvitys, jossa korostetaan yhteistyötä esimerkiksi materiaalihankinnoissa ja sotaharjoituksessa. Suomessa selvitystä tutkitaan parhaillaan.

Kanerva muistutti puolustusmateriaalin hintojen nousevan niin nopeasti, että yhteistyö on välttämätöntä.

Ministerikolmikko tapasi ensimmäistä kertaa keväällä, ja tapaaminen päätettiin toistaa. Gahr Störe kehui, että henkilökemiatkin sopivat yhteen.

Gahr Störe sanoi toivovansa, että hän voisi esitellä Norjan näkemyksiä esimerkiksi elinkeinoelämän ja energia-alan yhteistyöstä.

Venäjän lennot lisääntyneet

Norjalle tarjoutui heti tapaamisen aluksi mahdollisuus esitellä yhteistyökykyään, kun ministerit vierailivat Bodön liepeillä Reitanin sotilastukikohdassa. Tästä pääasiassa vuoren sisällä olevasta komentokeskuksesta valvotaan koko pohjoista merialuetta. Reitan on yksi Naton tärkeimmistä sotilaallisista keskuksista Euroopassa.

Ministereille esitettiin yhteistyötä esimerkiksi ympäristökatastrofien torjunnassa. He saivat kuulla, että norjalaiset ja venäläiset järjestävät ahkerasti tapaamisia.

Naton ilmavoimien edustaja prikaatikenraali Bryan Collins kertoi, että Venäjän ilmavoimien aktiivisuus on lisääntynyt Norjan lähialueilla. Collinsin mukaan moneen vuoteen ei ole ollut näin vilkasta kuin tänä vuonna. Venäläisten pitkän matkan strategisten pommittajien lentoja Norjan alueen tuntumassa on ollut tänä vuonna jo 29 eli yli kaksinkertainen määrä viimevuotiseen verrattuna.

Collins korosti, että eivät venäläiset vain sattumalta lentele alueella. He tulevat katsomaan, mitä Norjassa tapahtuu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.