Mainos

Nordean päästrategi blogissaan: "Tarvitaan lottovoitto, jos on sattunut syntymään Suomeen"

Nordean päästrategi Jussi Hahtela sanoo blogissaan, että Suomen riippuvutta investoinneista olisi luontevinta pienentää palvelusektorin kasvulla. Tämä ei kuitenkaan onnistu, sillä suomalaisella palkalla ei ole varaa ostaa suomalaista työtä.

– Korkea palkkataso näkyy suoraan latte-lasillisen hinnassa, mutta ankaran verotuksen takia palkan ostovoima on surkea. "On lottovoitto syntyä Suomeen" menee oikeasti niin, että "tarvitaan lottovoitto, jos on sattunut syntymään Suomeen", Hahtela kirjoittaa.

Hän arvioi blogissaan, että teknologian kehityksen ja kulutustottumusten muutoksen myötä muuttunut investointikysyntä ei palaa ennalleen. Hahtela mainitsee esimerkkinä sanomalehdet, joiden investointiketju on perinteisesti ollut pitkä.

– Se että lukija saa lehden aamukahvipöytäänsä, edellyttää lukemattoman määrän välivaiheita ja paljon raakaa voimaa eli koneita. Raha kiertää taloudessa kuin teini-corollan kampiakseli oikean jalan varpaiden kutitellessa kaasupoljinta, Hahtela kirjoittaa.

Digitaalisen sanomalehden kohdalla tuotantoketju on kuitenkin nykyisin huomattavasti lyhyempi.

Hahtelan mielestä tuottavuuden kasvu perustuu jatkossakin investointeihin, mutta niiden luonne muuttuu. Investoinnin pirstaloituvat laajemmalle ja yksittäiset investoinnit pienenevät. Tämä näkyy muun muassa energiantuotannossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.