Mainos

Työmarkkinat ay-liikkeen hallussa, verotus ja työnteko ei motivoivaa – markkinaraadista hallitus ei tee tarpeeksi

15:54

Sosiaalituet eivät motivoi ihmisiä työmarkkinoille, ay-liikkeellä on liikaa valtaa eikä verotus ole kannustavaa, markkinaraadin Mika Kuismanen, Juhani Elomaa ja Jari Saario erittelevät Suomen julkisen talouden kestävyysvajeen syitä.

Julkisen talouden tilanteen korjaamisessa mennään markkinaraadin mukaan liian hitaasti eikä nopeasti. Erityisesti Suomen yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen nostaisi esiin työmarkkinoiden toimimattomuuden.

– Olemme edelleen tilanteessa, jossa hurja määrä resurssia on työmarkkinoiden ulkopuolella. Suhdanne ei sitä korjaa, Kuismanen selittää.

– Emme siinä mielessä elä sivistysvaltiossa, että työmarkkinoita ohjaisi hallitus, vaan se on korporatiivisen järjestelmän hallussa. Aina, kun jotain yritetään tehdä, joku siitä älähtää.

Ay-liikkeen lisäksi raati esittäisi työmarkkinoiden korjaamiseksi muutoksia sosiaaliturvajärjestelmään. Taalerin toimitusjohtaja Juhani Elomaa sanoo, että se on luotu aikana, jolloin Suomi oli suljettu talous.

– Ei löydy ihmisiä, jotka voidaan aidosti motivoida tulemaan työmarkkinoille, koska on myös vaihtoehtoja, Elomaa lataa.

Työmarkkinoiden lisäksi raadissa keskustellaan raippaverona pidetystä solidaarisuusverosta. Veron haittaa pidetään jopa hyötyä suurempana.

– Kaikkien toimenpiteiden pitäisi olla ennemmin sellaisia, että yhä useampi tienaisi paremmin. Tässä lähdetään siitä, että 6000 euroa kuussa ansaitseva on suurituloinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.