Mainos

Nordean liikevoitto putosi

Nordean tulos ilman sijoitustoiminnan tuottoja ja kuluja oli tammi-syyskuussa 1,53 miljardia euroa (vuotta aiemmin 1,50 miljardia). Liikevoitto oli tammi-syyskuussa 1,460 miljardia euroa (1,962 miljardia). Kulut supistuivat kolmannella neljänneksellä. Osakekohtainen tulos oli tammi-syyskuussa 0,35 euroa (0,47 euroa).

Nordea kertoo, että taloudellinen tilanne ja markkinaolosuhteet huonontuivat, talouden kasvunäkymät Pohjoismaissa heikentyivät ja osakekurssit laskivat katsauskauden aikana. Tämä vaikutti negatiivisesti konsernin tuottoihin kolmannella neljänneksellä. Tuotot yhteensä ilman sijoitustoimintaa pienenivät 8 prosenttia, ja kulut alenivat vastaavasti 3 prosenttia. Luottotappiovarauksia lisättiin huomattavasti ja niihin sisältyi 100 miljoonan euron yleinen luottotappiovaraus.

Ilman sijoitustoimintaa Nordean tulos oli kolmannella neljänneksellä 356 miljoonaa euroa, mikä on 41 prosenttia vähemmän kuin toisella vuosineljänneksellä. Sijoitustoiminnan tulos oli kolmannella neljänneksellä 93 miljoonaa euroa tappiollinen, eli 203 miljoonaa euroa heikompi kuin toisella neljänneksellä.

Konsernin liikevoitto yleisen luottotappiovarauksen jälkeen oli vuoden 2001 kolmannella neljänneksellä 228 miljoonaa euroa, 66 prosenttia vähemmän kuin vuoden toisella neljänneksellä.

Nordean mukaan yleiset taloudelliset näkymät ovat tällä hetkellä aiempaa epävarmemmat. Vaikka pankki odottaa taloudellisen kasvun edelleen jatkuvan Pohjoismaissa, Nordea arvioi liiketoimintansa ja tuottojensa kasvun hidastuvan. Luottotappiovarausten odotetaan lisääntyvän viime vuosien tasolta.

Yhdistämisprosessin ja riskienhallinnan ohella Nordeassa kiinnitetään huomiota kustannuskehitykseen. Korkojen lasku saattaa aiheuttaa paineita talletusmarginaaleihin, mutta samalla alenevat korot parantavat asiakkaiden velanhoitokykyä.

Nordea selvittää vakuutustoimintaansa

Nordea selvittää vahinkovakuutustoimintansa strategisia vaihtoehtoja. Pankki muodostaa vahinkovakuutustoiminnasta vuoden 2002 toisella neljänneksellä erillisen alakonsernin konsernin juridisen rakenteen muutoksia koskevien suunnitelmien mukaisesti.

Selvityksen seurauksena Nordea on päättänyt käynnistää Tryg-Baltica- konsernin entisen pääomistajan Tryg i Danmark smba:n (entisen Tryg- Baltica smba:n) kanssa keskustelut mahdollisista omistuksen uudelleenjärjestelyistä. Nordean tavoitteena on muuttaa omistusrakennetta siten, että Nordeasta tulee vahinkovakuutuksen emoyhtiön vähemmistöosakas. Omistusrakenteen muutoksissa tärkeintä on, että Nordea voi jatkaa toimintaansa uuden vahinkovakuutuskonsernin strategisena kumppanina. Tähän liittyy uuden konsernin tulevia omistusjärjestelyjä koskeva osakassopimus Nordean ja Tryg i Danmark smba:n välillä.

Nordean tavoitteena on tehdä sopimus uudesta omistusrakenteesta ja strategisesta kumppanuudesta vuoden 2002 ensimmäisen neljänneksen aikana.

(MTV3)

Nordean vahinvakuutusaikeista (Talousuutiset 30.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.