Nopea, tappava ja tehokas – ammuttiinko ukrainalaiskone alas tällaisella ohjusjärjestelmällä?

NYT todisti lentokoneen putoamisesta levinneen videon aidoksi, ilmavoimien entinen komentaja uskoo ohjusteoriaan – näin Yhdysvalloissa on reagoitu 5:21
MTV Uutiset Live kertoi, todisteista, jotka osoittavat ukrainalaiskoneen pudonneen ohjusiskun vuoksi.

Länsimaiset tiedusteluyhteisöt uskovat, että Iran pudotti ukrainalaislentokoneen maasta-ilmaan ammuttavalla ilmatorjuntaohjuksella. Ohjus on suunniteltu aiheuttamaan suurta tuhoa, eikä koneen miehistöllä ollut toivoakaan pelastumisesta ohjuksen lähdettyä ilmaan.

Iranin pääkaupungissa Teheranissa tapahtuneessa turmassa kuolleet matkustajakoneen lentäjät eivät todennäköisesti tienneet, että konetta kohti oli ammuttu ohjus.

Näin sanoo uutistoimisto Reutersin haastattelema tutkija Michael Duitsman, jonka mukaan lentokoneen miehistöllä tuskin oli edes aikaa reagoida.

– Heti lähdön jälkeen piloteilla on ollut paljon muuta tekemistä, hän sanoo.

Tältä näyttää, kun ohjus osuu ukrainalaiskoneeseen. 0:57
CNN:n kuvassa näkyy, kuinka ohjus osuu ukrainalaiskoneeseen.

Torstai-iltana kansainväliset mediat uutisoivat, että keskiviikkona tuhoutunut ukrainalainen matkustajalentokone ammuttiin maahan Iranista ilmatorjuntaohjuksella. Mediat perustavat tietonsa tiedustelulähteisiin.

Iran on kiistänyt tiedot ja vaatii kansainvälistä yhteisöä odottamaan onnettomuustutkinnan valmistumista.

Tällainen on Tor-ilmatorjuntajärjestelmä

Venäläisvalmisteinen Tor-ilmatorjuntajärjestelmä on lyhyen kantaman, helposti liikuteltava järjestelmä. Tor-järjestelmä on tappava kuuden kilometrin korkeuteen saakka, ja sen kantama on noin 12 kilometriä.

Tor-järjestelmän ohjuksissa on pieni, noin 15 kiloa painava taistelukärki. Ohjus lentää miltei kolminkertaista äänennopeutta. Se tarkoittaa, että ohjus osuisi viiden kilometrin päässä olevaan maaliin viidessä sekunnissa.


Osuessaan kohteeseen taistelukärki räjähtää ja levittää samalla metallinsirpaleita kohteeseen aiheuttaen lisätuhoa.

Iranilla uskotaan olevan 29 liikuteltavaa järjestelmää, joita se alkoi hankkia Venäjältä vuonna 2007.

Ampuminen helppoa, kohteen tunnistaminen vaikeaa

On hyvin todennäköistä, että ukrainalaiskone pudotettiin vahingossa. Reutersin haastatteleman, nimettömän asiantuntijan mukaan Iranin sotilasyksiköt ovat saaneet jokaisen lentokentän lähellä lentäneen siviililennon signaalin ja reittisuunnitelman.

Jokaisessa siviilikoneessa on tutkavastain, eli transponderi, joka lähettää tietoa koneen liikkeistä. Signaalien avulla Tor-järjestelmää operoivien sotilaiden pitäisi pystyä erottamaan vihollisen sotilaskoneet siviililentokoneista.

– Viholliskoneen alasampuminen on helppoa. Lentokoneen tunnistaminen ja vihollisen erottaminen ystävällismielisistä koneista on haastavaa, sanoo asiantuntija Reutersille.

Lue myös:

    Uusimmat