Ilmavoimien entinen komentaja: Iran odotti USA:n vastaiskua ja ampui matkustajakoneen ilmatorjuntaohjuksella alas – "Siellä on ollut sormi liipaisimella kaikissa mahdollisissa ohjusyksiköissä"

5:21

Kanada on ilmoittanut saaneensa tiedustelutietoja, jotka todistavat ohjuksen pudottaneen ukrainalaiseen lentokoneen keskiviikkoaamuna Teheranin lähellä Iranissa. Suomen ilmavoimien entinen komentaja Matti Ahola on myöskin vakuuttunut, että koneen putoamisen syynä on ohjus.

Iran oli vain kahta tuntia ennen lentokoneen putoamista tehnyt ilmahyökkäyksen yhdysvaltalaisten sotilastukikohtiin Irakissa. 

Tilanne on ollut sillä hetkellä erittäin kireä, Ahola kuvailee MTV Uutisille. Iranin ilmapuolustus on ollut täydessä puolustusvalmiudessa ja odottanut Yhdysvaltain vastaiskua.

– Siellä on ollut sormi liipaisimella kaikissa mahdollisissa ohjusyksiköissä, Ahola sanoo.

– Joku yksiköistä on suorittanut tunnistamisen huonosti, luullut sitä amerikkalaiseksi ja laukaissut ohjukset. Se on tällä hetkellä todennäköisin syy, Ahola toteaa.

Tutkivan journalismin verkosto Bellingcat julkaisi Twitterissä videon, jolla New York Timesin mukaan näkyy, kuinka ohjus osuu koneeseen pimeällä taivaalla.

Aholan mukaan on selvää, että kyseessä on ollut ilmatorjuntaohjus. 

– Se on ollut selvästi tutkalla varustettu, keskimatkan ilmatorjuntaohjus, koska niin kutsutut "olkapääohjukset" ovat poissuljettuja koneen korkeudesta ja nopeudesta johtuen. Ne eivät ulotu yli kahden kilometrin korkeuteen ja näille nopeusalueille, Ahola selittää. 

"Totuus selviää sadan prosentin varmuudella"

Onnettomuudessa kuoli yhteensä 176 matkustajaa ja henkilökunnan jäsentä. Heistä 63 oli Kanadan kansalaista, minkä vuoksi maa on ottanut isoa roolia tutkinnassa. Turman tutkintavastuu on kuitenkin Iranin viranomaisilla.

Iran on kiistänyt väitteet ohjuksen osuudesta lentoturmaan. Se on myös aiemmin kieltäytynyt luovuttamasta koneen mustia laatikoita yhdysvaltalaisille viranomaisille.

Laiha lohtu kuitenkin on, että syy selviää varmasti myöhemmin, kun jäännökset saadaan tutkittua, antoi Iran mustia laatikoita tai ei, Ahola sanoo.

– Totuus selviää sadan prosentin varmuudella koneen jäänteistä.

Ukrainassa alas ammutun malesialaiskoneen tutkinnassa meni noin vuosi, ja samankaltaista kestoa Ahola povaa myös Iranin tapauksessa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja