Viranomaislähteet vahvistavat: Ukrainalaiskoneen pudotti ohjus – mediatietojen mukaan osuma oli vahinko

8:37
MTV Uutiset Live: Tutkija arvioi lentoturman mahdollisia syitä.

Useat yhdysvaltalaismediat kertovat, että Iranissa maahan pudonneeseen ukrainalaiseen matkustajakoneeseen osui ohjus.

The Newsweek-lehden lähteenä ovat sekä Pentagonin että Yhdysvaltain ja Irakin tiedustelupalveluiden edustajat.

Myös CBS-uutiskanava on saanut viranomaislähteistä vahvistuksen, että matkustajakone olisi ammuttu alas Iranin toimesta. CBS:n mukaan koneen pudottamiseen ohjuksella viittaavat myös hylyssä olevat reiät, jotka muistuttavat kesällä 2014 Ukrainassa ilmatorjuntaohjuksella pudotetun matkustajakoneen hylyssä olleita reikiä.

CBS:n tietojen mukaan Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu huomasi signaaleja tutkan käynnistyksestä ja satelliitit havaitsivat myös kahden ohjuksen laukaisun vain hetkeä ennen turmaa.

Newsweek kertoo, että heidän yhdysvaltalaisten lähteidensä mukaan Pentagon arvioi ohjusosuman tapahtuneen vahingossa. Iranin ilmatorjunta oli todennäköisesti toimintavalmiudessa, koska Iran oli juuri tehnyt ohjusiskuja Yhdysvaltojen Irakin-tukikohtiin.

Iranilaiset joukot ovat saattaneet luulla, että ne ovat hyökkäyksen kohteena, uutiskanava CNN kertoo STT:n mukaan. Uutiskanavan mukaan yksi vaihtoehto on, että Iranin ohjusyksikkö on nähnyt jotain, joka palaa tutkaan. 

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi epäilevänsä, että Iran pudotti koneen vahingossa.

– Minulla on omat epäilykseni. Kone lensi aika rajussa ympäristössä, ja joku on saattanut tehdä virheen. Jotkut puhuvat mekaanisesta viasta. Itse en edes usko, että sellainen tulisi kyseeseen. Uskon, että jotain hyvin kauheaa tapahtui, presidentti sanoi.

Ukraina International Airlinesin matkustajakone syöksyi maahan varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Teheranista Kiovaan matkalla ollut kone putosi pian nousunsa jälkeen. Kaikki koneen 176 ihmistä saivat surmansa. Joukossa oli muun muassa 17 ruotsalaista, joista nuorimmat olivat kaksi alle 10-vuotiasta poikaa.

Salaliittoteoriat alkoivat velloa heti turman jälkeen.

Vain muutamaa tuntia ennen lentoturmaa Iran oli ampunut 22 ballistista ohjusta Yhdysvaltain ja sen liittouman sotilastukikohtiin Irakissa. Tehottomaksi jäänyt isku oli kosto Yhdysvaltain viime perjantain lennokki-iskusta, jossa surmansa sai muun muassa iranilaiskomentaja Qassem Suleimani, jota pidettiin jopa maan presidenttiä vaikutusvaltaisempana ihmisenä.

Hyväkuntoinen kone muuttui tulipalloksi

Aiemmin lentoturman syyksi on kerrottu tekniset ongelmat. Niiden syyt ovat kuitenkin olleet suurilta osin hämärän peitossa ja Boeing 737-800 -konemallia on pidetty yhtenä maailman turvallisimmista. Kyseinen kone oli myös huollettu vain kaksi päivää aikaisemmin.

Ihmetystä on herättänyt se, että kuinka juuri huollettu lentokone muuttui heti nousunsa jälkeen valtavaksi tulipalloksi ja miksei koneesta lähetetty minkäänlaista hätäviestiä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja