Suomen rokotustahtiin uusi takaisku: "Meille oli tilattu 2,4 miljoonaa Johnson&Johnsonin annosta" – ylilääkäri vastasi myös yhdeksään muuhun rokotekysymykseen

2:29
Johnson & Johnson keskeyttää Eurooppaan aiotut toimitukset – Suomen rokotustahti hidastuu

Kansallinen rokoteasiantuntijaryhmä KRAR on kokoontunut tänään koronarokotteissa ilmenneiden haittavaikutuksien vuoksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi MTV Uutisille kokouksen johtopäätöksistä.

Hän kertoo että KRAR:n päätökset ovat suosituksia Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. 

Kysyimme Nohynekiltä kymmenen kysymystä. 

Tänään kerrottiin Johnson&Johnsonin päätöksestä keskeyttää rokotetoimitukset Eurooppaan. Yllättikö tämä? 

– Ei yllättänyt. Aiemmin oli tietoa neljästä tulppatapauksesta – tai tällaisesta hyvin harvinaisesta veren hyytymishäiriöstä, johon liittyy tulpat ja verihiutaleiden vähyys. Viime viikolla ja sitä edeltävälläkin viikolla oli jo tiedossa neljä tapausta neljän miljoonan rokotetun keskuudessa. 

Mitä Johnson&Johnson -rokotteen poisjääminen tarkoittaa Suomen rokotustahdille? 

– Tietysti se hidastaa sitä. Meillä on yhteensä 2,4 miljoonaa annosta tilattu Johnson&Johnsonin rokotetta. Tietysti toivomme että rokotteita tullaan saamaan ja että tuohon haittasignaaliin tulee selvyyttä. Tämä (Johnson&Johnson) on osa rokotesuunnitelmaamme. 

Kuinka pitkä toimituskatkos on odotettavissa? 

– Sitä pitää kysyä valmistajalta, tässä vaiheessa sitä ei osata arvioida. 

Kuulemmeko huomenna, kuinka rokotteita mahdollisesti jatkossa käytetään Suomessa? 

– Kyllä, huomenna THL tiedottaa asiasta. 

Adenovirusta on käytetty rokotteissa niin sanottuna kantajaviruksena. Vaikuttaako tämä Johnson&Johnsonin ja Astra Zenecan rokotteissa samankaltaiselta ominaisuudelta? 

– Näin on ajateltu, että tämä on nimenomaan adenovirusvektori -rokotteisiin liittyvä ominaisuus. Vastaavanlaisia verenhyytymishäiriöitä ei ole toistaiseksi nähty RNA-rokotteilla.

– Huomio kiinnittyy nyt adenovirusvektorin adenovirusosaan. On ajateltu että siihen liittyy immuunireaktio – mahdollisesti autoimmuunireaktio. Jos näin on, niin mekanismi täytyy ymmärtää paremmin, että rokotteen käyttöä voidaan kohdistaa paremmin. 

Onko Johnson&Johnsonin rokotteen haittavaikutus kohdistunut yli 65-vuotiaisiin? 

– Yhdysvaltain tartuntatautiviraston mukaan kaikki ovat olleet alle 50-vuotiaita. Siinäkin mielessä se on hyvin samanlaista kuin mitä ollaan Euroopassa nähty. Tietysti täytyy aina kysyä, onko rokotetta annettu kaikille ikäryhmille. Vai onko havainto harhainen siinä mielessä, jos rokotteita on annettu vain nuoremmille ihmisille? 

Johnson&Johnsonin rokotteiden tuonti Eurooppaan hyväksyttiin aiemmin ja rokotetoimitusen piti alkaa myöhemmin tässä kuussa. Onko Euroopan lääketurvallisuusvirasto EMA:an tullut tietoa näistä jo aiemmin ennen kuin myyntilupa annettiin? 

– Ennen kuin myyntilupa annettiin, oli tietoa yhdestä tämäntyyppisestä tapauksesta rokotteen tehotutkimuksessa, joka myyntilupaa varten tehtiin. Tämän odotusarvo on kuitenkin yksi tai kaksi per miljoonaa ihmistä, niin se meni niin sanotun taustailmaantuvuuden laskuihin. Yhden tapauksen perusteella ei vielä herännyt ajatus siitä, että tässä olisi syy-seuraussuhde.  

– Tällä hetkellä näyttää siltä että syy-seuraussuhde on mahdollinen. Sen vuoksi lääkintäviranomainen on käynnistänyt selvityksen. Muistutan siitä että myös koronaviruksen aiheuttamaan tautiin lisääntyy huomattava veritulppariski. Tässä täytyy punnita sitä, mikä on rokotteen hyöty ja mahdollinen harvinainen haitta. 

Jos punnitset näitä, niin kuinka suuri veritulpan riski on siinä, jos koronaviruksen aiheuttaman taudin saa? 

– Siinä se on moninkertainen. Toki se on iästä riippuvainen. Ylipäätään tällaisien veritulppien riskiä lisää ikä ja erilaiset liitännäissairaudet. 

– Riski vaihtelee hyvin paljon maasta toiseen, mitä on nähty. Jos puhutaan Astra Zenecan rokotteesta, niin on nähty yksi per 600 000. Isossa-Britanniassa luku on yksi per 100 000. 

Kuinka monen hengen rokote voi pelastaa? 

– Rokote on erittäin tehokas vakavia tautimuotoja vastaan – jopa sata prosenttia. Silloin puhutaan sadoista ja tuhansista ihmisistä, joita voidaan rokotteen avulla pelastaa. 

Ovatko Astra Zenecan ja Johnson&Johnsonin rokotteet yhtä tehokkaita? 

– Ne ovat brittimuunnoksia ja Wuhanin alkuperäistä virusta vastaan aivan yhtä tehokkaita. Astra Zenecan rokotteella on jonkin verran huonompi teho, kun puhutaan Etelä-Afrikan varianteista. Mitään sellaista suoraa vertailevaa tutkimusta ei ole tehty, että voitaisiin sanoa, onko toinen huomattavasti parempi. Astra Zenecalta puuttuu näyttöä ja sitä odotetaan lisää. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja