Johnson & Johnsonin koronarokotteen tuonti Eurooppaan keskeytetään toistaiseksi, syynä epäilty yhteys veritulppatapauksiin

Johnson & Johnsonin koronarokotteen tuonti Eurooppaan keskeytetään toistaiseksi, tiedottaa yhtiö sivuillaan.

Syynä on rokotteen epäilty yhteys harvinaisiin veritulppatapauksiin.

Yhdysvaltain lääkevirasto FDA kertoo pitävänsä ihmisten turvallisuutta ykkösprioriteettinaan ja päätös on tehty yhteistyössä eri terveysviranomaisten ja lääketieteen asiantuntijoiden kanssa.

Myös Euroopan lääketurvallisuusvirastoon on oltu yhteydessä.

Johnson&Johnson -yhtiö kehottaa kaikkia yhtiön valmistamalla koronarokotteella rokotettuja tarkkailemaan vointiaan kolmen viikon ajan rokotteen saannista alkaen.

Mikäli henkilöllä ilmaantuu voimakasta päänsärkyä, vatsakipua, jalkasärkyä tai hengenahdistusta, tulee ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Tällä hetkellä Yhdysvaltain terveysviranomaiset tutkivat kuutta veritulppatapausta Yhdysvalloissa. Tapauksilla on epäilty yhteys veritulppiin.

Kyseessä on kuitenkin tilastollisesti äärimmäisen harvassa esiintyvät tapaukset, sillä Yhdysvalloissa Johnson&Johnsonin valmistaman rokotteen on saanut 6,8 miljoonaa ihmistä.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan yhteensä kuudella kyseisen rokotteen saaneella naisella on ilmennyt rokottamisen jälkeen harvinainen häiriö, johon liittyvät myös veritulpat. Yksi heistä on kuollut ja toinen on sairaalahoidossa kriittisessä tilassa (STT).

Sairastuneet ovat 18–48 -vuotiaita.

Samalla Johnson & Johnson keskeyttää Eurooppaan aiotut rokotetoimitukset. Yhtiön oli määrä toimittaa EU:lle 55 miljoonaa rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä.  Suomeen ensimmäisen rokote-erän piti tulla jo tässä kuussa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja