Mainos

Nobelin rauhanpalkinto luovutettiin Oslossa

Ex-varapresidentti Al Gore ja ilmastopaneeli IPCC saivat Nobelin rauhanpalkinnon. Gore huomautti, että suuret ilmansaastuttajat saatava kuriin.

Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore ja hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n edustajat ovat vastaanottaneet Nobelin rauhanpalkinnon Oslon kaupungintalolla järjestetyssä seremoniassa.

IPCC:stä palkinnon vastaanottivat sen puheenjohtaja Rajendra Pachauri ja 25 muuta henkilöä. Heidän joukossaan oli myös suomalaistutkija Riitta Pipatti.

Kiitospuheessaan Gore kehotti suuria ilmansaastuttajia Yhdysvaltoja ja Kiinaa lopettamaan toistensa syyttelyn ja yhdistämään voimansa ilmastonmuutosta vastaan.

-Molempien maiden olisi lopetettava käyttämästä toistensa toimia oman viivyttelynsä puolusteluun ja kehitettävä sen sijaan selviytymissuunnitelma ympäristössä, jonka jaamme keskenämme.

Gore varoitti, että tekojen aika on käsillä.

-Maapallolla on kuumetta. Ja kuume on nousussa, hän totesi palkinnonjakoseremoniassa, jossa oli läsnä muun muassa lähes koko Norjan kuningasperhe ja suuri joukko arvovaltaisia kutsuvieraita.

-Olemme ryhtymässä sotaan itse maapalloa vastaan, Gore varoitti kehottaen kaikkia osapuolia rauhan rakentamiseen planeettamme kanssa.

"Ilmastonmuutos on uhka rauhalle"

YK:n alaisen ilmastopaneelin johtaja Rajendra Pachauri painotti Goren tavoin ilmastonmuutoksen ehkäisemisen yhteyttä rauhaan. Ilmaston lämpeneminen saattaa hänen mukaansa johtaa "dramaattisiin kansanvaelluksiin, konflikteihin ja sotiin vedestä ja muista luonnonvaroista".

-Rauha voidaan määritellä turvallisuudeksi, jolloin meille on turvattu välttämättömät luonnonvarat pystyäksemme elämään. Jos tämä yhteys katkeaa, myös rauha saattaa raueta, hän maalaili.

Pachauri huomautti, että esimerkiksi Afrikassa mahdollisesti jopa 250 miljoonaa ihmistä voi joutua kärsimään ilmastonmuutoksen aiheuttamasta vesipulasta lähimmän 12 vuoden kuluessa.

Rauhanpalkintoseremonia välitettiin suorana tv-lähetyksenä Balin ilmastokokoukseen, missä maailman maat yrittävät sopia jatkotoimista Kioton ilmastosopimukselle, joka päättyy vuonna 2012.

Pipatti: Juhlassa positiivisen toiveikas tunnelma

Suomalaistutkija Riitta Pipatti oli tänään mukana vastaanottamassa Nobelin rauhanpalkintoa Oslossa. Pipatti oli pääkirjoittajana IPCC:n yhteenvetoraportissa.

-Se oli juhlava tilaisuus, jossa oli positiivisen toiveikas tunnelma, kuvailee Pipatti palkintojenjakoa.

-Varsinkin Al Gore piti hyvin tunteisiin vetoavan puheen, Pipatti kertoo.

Tilastokeskuksen tilastopäällikkö Pipatti pääsi arvalla mukaan Nobelia hakemaan.

-Oli suuri kunnia saada osallistua. Tuntuu hyvältä, vaikka kyse ei ollutkaan henkilökohtaisesta palkinnosta, Pipatti toteaa.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 10.12.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.