Nähtiinkö naisten olympiaviestissä härski huijaus? Ruotsalaistoimittajalta hurjaa vihjailua

Suomen sijoitus naisten viestissä aiheuttaa keskustelua – oliko hiihtojärjestys ja hiihtäjät oikeat? 6:42
Katso videolta Matti Nyrhisen ja Ossi Karvosen analyysi naisten viestistä paikan päältä Zhangjiokausta.

Venäjän olympiakomitean joukkue hiihti voittoon naisten lauantaisessa viestissä. Saksa otti yllätyshopeaa ja Ruotsi nousi pronssille. Expressenin Tomas Pettersson nosti kolumnissaan esille kohutut ja EU:n alueella kielletyt C8-fluorivoiteet.

Kaksi aiempaa kisaa ennen viestiä hiihdettiin kylmissä olosuhteissa, joissa C8-fuorivoiteilla ei ole sen suurempaa merkitystä. Viestissä tilanne muuttui, kun lämpötila nousi ja lumen laatu muuttui merkittävästi. 

Fluorivoiteita ei saa käyttää EU:n alueella, mutta Kiinassa ne ovat sallittuja. Pettersson kirjoittaa, että kansainvälisellä hiihtoliitolla FIS:illä ei ole mitään mahdollisuuksia kontrolloida fluorivoiteiden käyttöä olympialaisissa. FIS luottaa ruotsalaisen mukaan siihen, että kaikki maat ovat luvanneet olla huijaamatta. 

– Ristiriitaisuus on se, että urheilijoita testataan jatkuvasti kiellettyjen aineiden varalta, mutta kukaan ei testaa, jos he ovat doupanneet suksensa. Ja kyllä, se voi olla yhtä ratkaisevaa. Käytettiinkö C8-voiteita tämän päivän kisassa? Sitä emme saa koskaan tietää. Kaikki viestiä seuranneet näkivät, että esimerkiksi Venäjällä ja Saksalla oli poikkeuksellisen hyvät sukset tänään, Pettersson toteaa.

– Vai oliko vain kyse voitelijoiden loistavasta sääntöjen mukaan toteutetusta työstä. Se on hyvin mahdollista. Hiihtomaailman ongelma on se, että emme voi koskaan tietää varmasti. Se on yhtä kohtuuton kuin epämukava tilanne, että jokainen menestys tietyissä olosuhteissa johtaa automaattisesti epäilyihin. Siinä tilanteessa olemme kuitenkin nyt, Pettersson jatkaa.

Maajoukkueilta tulleet ulostulot ovat olleet samankaltaisia, että he noudattavat kaikkia sääntöjä ja eivät edes halua ajatella vastakkaista suunnitelmaa.

– Jos käytämme aikaa toisten epäilemiseen, voimme yhtä hyvin matkustaa suoraan kotiin, Norjan hiihtopomo Espen Bjervig totesi.

Pettersson sanoo ymmärtävänsä Bjervigin perustelun. Se on hänen mielestään ainoa asenne, joka voi olla olympialaisissa esiintyvällä maajoukkueella. 

– Yhdestä asiasta olen todella varma. Olympiakylän suljettujen ovien takana C8 on hyvin yleinen keskustelunaihe tänä iltana, Pettersson kirjoittaa.

Pettersson lohduttautuu kolumninsa loppupuoliskolla sillä ajatuksella, että keli kylmenee sunnuntaina. 

Olympialaisten maastohiihdot jatkuvat sunnuntaina miesten viestillä. 

Lue myös:

    Uusimmat