Iivo Niskaselta hurja urotyö viestissä – kuudenneksi romahtaneen Suomen Ristomatti Hakola tilitti pettymystä Ylellä: "Elämäni karmein kokemus"

Iivo Niskasen hurja hiihto ei riittänyt, kun muut suomalaishiihtäjät hyytyivät kärjen vauhdista. Venäjä vei olympiakullan ylivoimaisella näytöksellä, kun Norja ja Ranska veivät himmeämmät mitalit.

Suomen viestin avausosuudella hiihtänyt Ristomatti Hakola oli valtavan pettynyt omasta hiihdostaan.

Vaikeissa olosuhteissa ja sankassa lumisateessa hiihdetyssä kilpailussa kävi karvaalla tavalla ilmi, että Hakolan alkukauden vaikeudet pilasivat hiihtäjän kunnon Pekingin olympialaisiin.

Hakolan hiihto perinteisen ensimmäisellä osuudella oli ensitahdeista lähtien pelkkää taistelua ja hampaiden puremista. Kuin toisinto perjantaina hiihdetystä 15 kilometrin yksilökilpailusta.

Hakola lähetti huippukuntoisen Iivo Niskasen matkaan sijalla 11, peräti minuutin ja 47 sekuntia kärjestä jääneenä.

Hakola ei peitellyt pettymystään Ylen haastattelussa Niskasen osuuden ollessa vielä kesken.

– Elämäni karmein kokemus. Viestikilpailu, kaverit odottavat ja itse vetää ihan päin persettä. On se karu reissu, Hakola summasi.

Hakola totesi myös, ettei suksi ollut tänään paras mahdollinen. Hän oli jo ensimmäisen hiihtolenkin jälkeen helisemässä.

– Kun kokee tällaista paskaa, niin kai sitä joskus voi tuntua hyvältäkin, Hakola jatkoi.

Kultamitalisti Iivo Niskanen hiihti huimalla tavalla muita kiinni ja lähetti Perttu Hyvärisen kolmannelle osuudelle neljäntenä.

Niskanen sai muita kärkihiihtäjiä noin minuutin kiinni, ja kärjessä paahtanut Venäjän Aleksandr Bolshunovkin hävisi suomalaiselle väliajoissa 38 sekuntia.

– Yksi urani kovimmista suorituksista. Kaikkeni jätin ladulle, Niskanen totesi.

Skiatlonissa ja perinteisen 15 kilometrillä hienosti suoriutunut Hyvärinen ei kuitenkaan ollut palautunut aiemmista suorituksistaan ja sippasi pahasti.

Hyvärinen jäi Venäjää takaa ajaneesta kärkiryhmästä nopeasti ja hyytyi ladulla kuudenneksi, lähes kolme minuuttia kärjestä jääneenä. Pronssimitalisijasta Suomi oli viimeisessä vaihdossa peräti kaksi minuuttia ja kymmenen sekuntia jäljessä.

Suomen ankkurille Joni Mäelle ei jäänyt mitään mahdollisuuksia taistella mitalisijoista, ja edellä menneeseen Saksaankin oli hiihdon alussa matkaa tasan minuutti.

Venäjä oli kärjessä alusta saakka ylivoimainen. Etenkin Bolshunovin toinen osuus teki selvän muista kärkipään hiihtäjistä.

Norja nappasi kultaa ankkurinsa Johannes Kläbon johdolla. Tahmeiden suksiensa kanssa tuskaillut Ranskan Maurice Manificat ei lopulta saanut mitään mahdollisuuksia taistella Kläboa vastaan, vaikka onnistuikin karistamaan Ruotsin kannoiltaan.

Ruotsi oli neljäs ja Saksa viides.

Joni Mäki toi Suomen maaliin ankkuriosuutensa jälkeen kuudentena. Eroa kärkeen oli lopulta yli neljä ja puoli minuuttia.

Lue myös:

    Uusimmat