Mainos

Niskanen ja Pärmäkoski tähtinä, mutta entä heidän takana? – Suomen uusi päävalmentaja avaa lähtökohtia

12:24

Uusi hiihtokausi lähestyy kovaa vauhtia. Suomen maajoukkueessa katseet kääntyvät jälleen tiukasti Iivo Niskaseen ja Krista Pärmäkoskeen. Maajoukkueen uusi päävalmentaja Matti Haavisto avaa Suomen lähtökohtia tulevaan kauteen.

Ylälaidan videolla Krista Pärmäkoski Tulosruudun viikon vieraana.

Suomen joukkueessa kärki on terävä. Niskanen ja Pärmäkoski taistelevat voitosta joka kerta, kun he astelevat kilpaladulle.

Heidän takana on tehty uudelleenrakennusta. Kokeneesta osastosta muun muassa moninkertainen arvokisamitalisti Aino-Kaisa Saarinen päätti lopettaa. Pitkään maajoukkueringissä mukana olleiden nimien rinnalle on nousemassa uusia kasvoja.

Myös A-maajoukkueen johdossa tapahtui muutoksia kevään ja kesän aikana. Aiemmin huoltopäällikkönä toiminut Matti Haavisto asteli päävalmentajaksi, Reijo Jylhän seuraajaksi.

Haavisto vakuuttaa, että maajoukkueessa on käynnistetty ”tarkoituksella” sukupolven vaihdos.

– Lähitulevaisuudessa sitä pitää tehdä ehkä vielä rohkeammin, Haavisto miettii MTV Sportille.

– Sukupolven vaihdos tulee automaattisesti jossain vaiheessa ja meidän pitää varautua siihen. Siksi meidän pitää nostaa nuoria hiihtäjiä mukaan A-maajoukkuetoimintaan, Haavisto jatkaa.

Nuoria kirittäjiä

Isossa kuvassa tilanne ei ole aivan poikkeuksellinen. Aivan kärjessä viilettävät tutut nimet; Niskanen ja Pärmäkoski. Päävalmentaja Haavisto luottaa, ettei heidän asema horju millään tavalla.

– Odotamme, että he pystyvät jatkamaan sitä menestystä ja niitä otteita, mitä heiltä on nähty. Heidän takaa on tulossa hyviä nuoria hiihtäjiä. Heiltä ei välttämättä kannata odottaa maailmancupin voittoja tai MM-mitaleita ihan heti. Emme lähde asettamaan heille liian kovia paineita, Haavisto miettii.

Naisten puolelta Haavisto nostaa esille Susanna Saapunkin.

– Hän on osoittanut oikein hyvää tekemistä ja on hyvässä kunnossa.

Johanna Matintalo hiihti jo viime vuonna kymmenen sakkiin nuorena hiihtäjänä maailmancupissa. Ei vaadita isoa hyppäystä, että hän on palkintopallilla. Hän on kehittynyt entisestään.

– Meillä on monta kovaa naista, varsinkin perinteisellä, maajoukkueluotsi Haavisto perkaa tilannetta leveästi hymyillen.

Olympiavoittaja ja muita miesvoittajia?

Haaviston mukaan terveyspuolella Suomen tilanne on hyvä. Aiemmin julkisuuteen tuli tieto siitä, että Anne Kyllönen käy selkäoperaatiossa.

– Anne on jo päässyt liikkumaan ja harjoittelemaan kevyesti. Hän on toipunut siitä operaatiosta hyvin, Haavisto kertoo.

Tämän lisäksi miesten puolella Perttu Hyvärinen on kärsinyt pienestä jalkavaivasta. 

– Meillä ei ole kuitenkaan mitään isompia loukkaantumisia tai sairasteluja, Haavisto perkaa.

Viime kaudella suomalaisen hiihdon ykkösnimi oli Iivo Niskanen, joka hiihti Etelä-Korean Pyeongchangin talviolympialaisissa 50 kilometrillä kultaa.

Haaviston suupieliin kaartuu leveä hymy, kun häneltä kysyy Niskasen tilanteesta.

– Aika luottavainen fiilis on hänen tekemisiä kohtaan. Sieltä on tullut hyviä signaaleja – harjoituskausi on mennyt hyvin. Vaikka hän sanoo, että hän on keskittynyt vapaaseen, niin uskon, että hänellä kulkee myös perinteisellä, Haavisto pohtii.

Miesten puolella yksi iso mielenkiinnon kohde on se, pystyykö sprinttiässä Ristomatti Hakola nousemaan palkintopallille? Tai jopa voittamaan?

Haaviston mukaan Hakolalta voi odottaa erittäin hyviä otteita.

– Ristomatin tilanne näyttää hyvältä. Hän oli jo viime vuonna äärimmäisen lähellä palkintopallisijoituksia ja jopa sitä, että hän olisi voittanut. Siellä oli niin monta nelossijaa.

– Kyllä se voitto väistämättä sieltä vielä napsahtaa, Haavisto nyökyttelee. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja