Krista Pärmäkoskella kaikki työkalut huippumenestykseen – "Takapakkeja ei näköpiirissä"

Rukan maailmancupissa poikkeuksellinen lumitilanne 0:57

Krista Pärmäkoski omaa loistavat menestysmahdollisuudet tulevana viikonloppuna Rukalla alkavassa maastohiihdon maailmancupissa, mutta suomalaistulituesta on pulaa, arvioi MTV Sportin asiantuntija Jari Isometsä.

Pääkuvan videolla Tulosruudun torstainen juttu Rukan olosuhteista ja kilpailujohtaja Jukka Tahkolan kommentteja.

Pärmäkoski osoitti suomalaisten naishiihtäjien marssijärjestyksen Suomen cupin avauksessa Rovaniemellä toissa viikolla. Pyeongchangin olympialumilta kolme henkilökohtaista mitalia rohmunnut Pärmäkoski lähtee kauteen Suomen naisten joukkueen ainoana huippumenestystoivona.

– Pärmäkoskella on mennyt kaikki hyvin kesän ja syksyn aikana. Rovaniemen perinteisen kympillä hän oli omissa lukemissaan tuollaisella perusraapaisulla. Hän on meidän ykkösnaishiihtäjämme. Ei hän nyt ihan suuri yksinäinen ole, mutta aika paljon lepää Pärmäkosken harteilla. On siellä hyviä adjutantteja, mutta ei hänen veroistaan, Isometsä ennakoi suomalaisodotuksia.

– Krista pystyy pärjäämään molemmille hiihtotavoilla, sprintissä ja pidemmillä matkoilla. Yksittäisiä kärkisuorituksia voi löytyä muiltakin, mutta pitkällä kaudella vaaditaan tasaisuutta.

Tämä on ollut Pärmäkosken, 27, vahvuus viime vuosina.

– Hän on urheilijana sillä tavalla hyvässä iässä, että jos mitään sairastumisia ei tule, niin takapakkeja ei ole näköpiirissä.

Pärmäkoskelta odotettavissa vahva startti

Rukalla hiihdetään sprintti ja 10 kilometriä perinteisellä, joka on Pärmäkosken vahvempi hiihtotapa, vaikka vapaallakin on tullut huippumenestystä olympiamitalista lähtien.

Kauden erikoispiirre on sprinttikisojen suuri määrä (12). Niistä yhdeksän hiihdetään vapaalla.

– Kristalla on hyviä kisoja tässä ensimmäisinä viikonloppuina. Sitten tulee sprinttiviikonvaihteita, joita saattaa jäädä väliin. Hän menestyy varmasti näinä ensimmäisinä viikonloppuina, sillä hän on tuttuun tapaan kunnossa heti kauden alusta lähtien, Isometsä arvioi.

Maailmancupin kokonaiskisassa menestyminen vaatii pistepotteja niin normaalimatkoilta kuin sprinteistä. Tämän lisäksi Tour de Skille osallistuminen, ja siellä menestyminen, on isossa osassa.

Pärmäkoski on totuttu näkemään Tourilla, kun taas esimerkiksi Ruotsin tähti Charlotte Kalla on usein jättänyt kiertueen väliin.

– Tiedän, että Krista varmasti lähtee sinne, mikä nostaa hänen osakkeitaan, Isometsä ennakoi.

Pärmäkosken takaa Isometsä nostaa esiin kaksi suomalaishiihtäjää.

Kerttu Niskanen on selkeä kakkoshiihtäjämme. Hän pystyy hiihtämään molemmilla tavoilla, ja on parhaimmillaan palkintokorokehiihtäjä maailmancupissa.

– Hänen jälkeensä tulee sitten varmaankin Johanna Matintalo. Hänen pitää kuitenkin hankkia ensin kannukset ennen kuin penkkiurheilija voi ruveta odottamaan huippusijoja. Yksittäinen Rovaniemen Suomen cupin sprintin voittaminen ei tee vielä vaikutusta minuun, mutta kun räppää Rukalla kymppisakkiin, niin se alkaa jo tekemään! Isometsä naulaa.

Rukalla hiihdetään tulevana lauantaina ja sunnuntaina.

Alla Matintalon ajatuksia alkavasta kaudesta.

Maastohiihtäjä Matintalo kehityksestään: Seuraavat askelmat tiukemmassa 1:42

Lue myös:

    Uusimmat