Nikotiini lisää riskiä kätkytkuolemaan – vaihto tupakan korvikkeisiin ei auta

1:16

Rotilla tehty tutkimus paljasti, että nikotiinille kohdussa altistuneiden sikiöiden riski kätkytkuolemaan kasvoi, vaikka nikotiinin lähde ei ollut tupakka.

Videolla ohjeet vauvan elvyttämiseen.

Journal of Physiology -julkaisussa esitelty tutkimus on karua luettavaa odottaville, tupakoiville äideille, jotka turvautuvat tupakan korvikkeisiin raskautensa aikana.

Yhdysvaltalaisen lääketieteellisen korkeakoulun, Geisel School of Medicinen, tutkijat havaitsivat rottaokeissaan, että myös korvikkeista saatava nikotiini lisää riskiä kätkytkuolemaan – aikaisemmin terveen imeväisen äkilliseen ja odottamattomaan kuolemaan nukkuessaan.

Tulokseen tutkijat päätyivät altistettuaan rotanpoikasia nikotiinille joko äidin veren tai maidon välityksellä. Sen jälkeen he tarkastelivat, miten nikotiini vaikuttaa lapsen hapensaantiin.

Tupakan vaihtaminen muihin nikotiinituotteisiin ei auta

Äidin tupakoinnin tiedetään kohottavan kätkytkuoleman riskiä. Tutkijat uskovat tämän johtuvan siitä, että tupakan sisältämä nikotiini vaikuttaa vauvan keskushermostoon ja heikentää sydämen sekä hengityselimistön toimintaa. Nikotiinille altistuminen voi lisätä vauvan riskiä hapenpuutejaksoihin, jotka puolestaan voivat johtaa kätkytkuolemaan.

Tuore tutkimus viittaa siihen, että tupakan vaihtaminen muihin nikotiinivalmisteisiin ei pienennä kätkytkuoleman riskiä. Vauva altistuu joka tapauksessa nikotiinille, joka näyttäisi olevan ongelman ydin.

***

0:52

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja