Niklas Herlin nousi vaikean isän varjosta arvostetuksi toimittajaksi ja kirjankustantajaksi – sovintoa isän kanssa ei koskaan tehty

Tuore kirja Tuollapäin on highway tuo uutta näkökulmaa vuonna 2017 kuolleen toimittajan ja kirjankustajan Niklas Herlinin elämään ja persoonaan. Heikki Herlinin lämmöllä isästään kirjoittama kirja pureutuu etenkin Niklas Herliniin isänä, toimittajana, mutta syventää jo paljon julkisuudessa puituja lapsuudenperheen vaikeita suhteita.

Niklas Herlinin välit isäänsä Pekka Herliniin olivat vaikea. Pekka Herlin, aikansa suuria teollisuusvaikuttajia, oli pahasti alkoholistoitunut ja vaikea isä.

Heikki Herlinin kertoo kirjassaan, että Pekka Herlin hävitti pala palalta muutenkin vajaaksi jäänyttä ihmisyyttään vanhetessaan ja uhratessaan aikaansa enemmän yrityselämälle kuin perheelleen. Pekka Herlinin lapset ovat myös kertoneet isänsä olleen narsisti.

Pekka Herlin oli ollut ensimmäisille lapsilleen vielä tyydyttävä isä, mutta perheen neljännen lapsen Niklaksen syntyessä tämä piirre oli lähestulkoon menetetty. Niklas Herlin sanoikin usein, ettei hänellä ollut isää lapsuusvuosinaan, ja että isoveljet Antti ja Ilkka kasvattivat hänet.

Isä vaati jatkuvaa huomiota

Herkkä ja pelokas Niklas kärsi paljon isänsä käytöksestä. Isä otti paljon tilaa eikä jakanut huomiota. Pelottava hän oli erityisesti humalassa, mitä hän oli usein.

– Faija muisteli isäänsä pienenä vauvana, jota oli kotona hoidettava ja jonka huolia oli vuoroissa kuunneltava keittiön pitkän pöydän ääressä. Lohdutusta oli annettava myös juomien muodossa. Isäni ei omien sanojensa mukaan nähnyt omaa isäänsä montaa kertaa selvin päin. Erityisesti isosisko Hanna yritti suojella perheen nuorimpia lapsia isän kasvavalta alkoholismilta.

Etenkin isoveli Antista kasvoi pienen Niklaksen idoli. Viimeisinä vuosinaan Niklas ei kuitenkaan ollut puheväleissä veljensä kanssa. Tähänkin on osasyynä isä.

Pekka Herlin siirsi osakkeita esikoispojalleen Antille, nykyiselle Koneen hallituksen puheenjohtajalle, salaa muulta perheeltä. Siirrosta kerrottiin vasta vuotta myöhemmin, mikä aiheutti suuren riidan perheen sisällä.

Isän suuret suunnitelmat

Alun perin Pekka Herlin oli suunnitellut työnsä jatkajaksi nuorinta poikaansa Niklasta. Kirjan mukaan vanhempia sisaruksia ei kiinnostanut jatkaa Koneen johdossa.

– Lisäksi Pekka itse näki isässäni mahdollisen jatkajan, ja oli aikeissa rakentaa hänestä sellaisen.

Aluksi Niklas näyttikin kulkevan isänsä haluamaan suuntaan. Hän lähti opiskelemaan Yhdysvaltoihin kauppatieteitä ja liikkeenjohtoa ja palattuaan hän meni töihin yritystutkijaksi Teollistamisrahastoon.

Isänsä järkytykseksi ja myös omaksi yllätyksekseen hän kuitenkin parin vuoden jälkeen aloitti työt toimittajana Kauppalehdessä.

– Epäröin hieman, että voiko tällaisella perijän sukutaustalla toimittajaksi ryhtyä. Hannun mielestä voi ilman muuta. Tosin jotkut muut olivat toista mieltä, hän myöhemmin kertoi.

Toimittajuus vei mennessään

Herlinin vesa Kauppalehden toimittajana ei jäänyt huomaamatta toimituksessa eikä talouselämässä. Niklakselle toimittajan työ ei kuitenkaan ollut aluksi kuin pieni sivuhyppy. Hän jatkoi edelleen Koneen hallituksessa, koska oli isälleen niin luvannut.

– Faija haluaa mut Koneelle duuniin.

Journalismi vei Niklaksen lopulta mennessään. Hän oli hyvä kirjoittamaan ja halusi näyttää epäilijöille, että hän on toimituksessa paikkansa ansainnut omilla taidoillaan eikä vain sukunimensä vuoksi.

Pari vuotta toimittajana oltuaan Niklas Herlin teki suuren päätöksensä vuonna 1991. Hän irtisanoutui Koneen hallituksesta ja päätti jäädä journalistiksi.

–  Niko pakenee vastuuta. Tämä oli Pekka Herlinin näkemys poikansa valinnasta. Faijan mukaan näki pitkälle, että Pekka ei arvostanut tämän uravalintaa ja oli helvetin vihainen.

Isän viha alkoi kuitenkin laantua, kun pojan artikkelit alkoivat niittää mainetta.

– Faijan mielestä tämä johtui vain siitä, että Pekka kykeni esittelemään tutuilleen poikaansa hyvänä kirjoittajana.

Sovintoa ei koskaan tehty

Kun Pekka Herlin kuoli syövän uuvuttamana vuonna 2003, oli se kaikesta huolimatta Niklas Herlinille kova paikka.

– Ehkä se liittyi hänen elämänsä vaikeimman ihmissuhteen päättymiseen ja sanomatta jääneisiin asioihin. Niin kauan kuin isäni isä oli hengissä, niin faijalla olisi voinut olla teoreettinen mahdollisuus kääntää hänen isäsuhteensa joksikin muuksi. Ehkä jokin jumalainen kone olisi herättänyt isän, jota faija oli kaivannut aina.

Niklas Herlin kuoli itse Nizzan kodissaan vuonna 2017. 

Kuten isänsäkin, myös Niklas Herlin oli alkoholisti. Lisäksi hänellä oli jatkuvia kipuja muun muassa lonkan murtumisen ja polven huonosti hoidetun leikkauksen vuoksi. Lääkkeet ja viina tekivät lopulta tehtävänsä. 

Heikki Herlin kertoo, että hänen isänsä luuli, että on vuosien aikana oppinut käyttämään lääkitystään ja alkoholia ”oikein”.

– Ei tietenkään osannut.

Lokakuisena aamuna Niklas Herlin ei enää herännyt unestaan.


Oikaisu 4.9. klo 10.18: Antti Herlin ei ole tätä nykyä Koneen toimitusjohtaja, vaan hallituksen puheenjohtaja.

Lue myös:

    Uusimmat