Nike kehitti supertehokkaat juoksukengät – nyt ne saatetaan kieltää, koska niillä "voi juosta liian kovaa"

Nike valmisti sairaanhoitajille suunnitellut kengät 0:20
Air Zoom Pulse -kengät on suunniteltu "arjen sankareille".

Niken Vaporfly-kenkiä pidetään jo liian tehokkaina maratoneille.

Nike kehitti juoksukengän, joka on liian tehokas. Yrityksen mallia vaaditaan nyt kiellettäväksi, koska sillä "voi juosta liian kovaa".

Huhujen mukaan Niken Vaporfly- ja Alphafly-kenkiä harkitaan kiellettäviksi, koska niillä voi juosta jo liiankin tehokkaasti.

Kengillä voi juosta liian kovaa

Kengät on tarkoitettu pitkänmatkanjuoksuun, ja niissä on erityinen, uniikki rakenne. Business Insiderin mukaan salaisuus on pohja, joka suojaa jalkaa iskulta maahan. Samalla se toimii jousen tavoin ja auttaa juoksijaa näin eteenpäin.

Selvityksen mukaan Vaporflylla kykenee juoksemaan nelisen prosenttia nopeammin toisiin, tavallisempiin kenkiin verrattuna.

Alle kahden tunnin maraton juostiin Vaporflyt jalassa

Esimerkiksi alle kahden tunnin maratonin ensimmäisenä maailmassa juosseella Eliud Kipchogella oli AlphaFly-kengät käytössään. Myös muilla merkeillä  on samantapaisia "ultratehokkaita" kenkiä.

"Epäreilu etu tai apu" ei sallittu

Kansainvälinen yleisurheiluliiton mukaan kenkiä ei saa koostaa tavalla, joka antaa urheilijalle "epäreilua etua tai apua". Liitto ei vielä ole antanut päätöstä kenkien kieltämisestä.

Amatööreihin mahdollinen tuleva päätös ei vaikuta, ja siksi kenkiä ympäröivä kohu voikin itse asiassa lisätä myyntiä, huomauttaa Reuters.

Juttua korjattu 17.1.2020 klo 14.22: Kipchoglla oli käytössään AlphaFly-kengät, ei Vaporfly-kenkiä.

Lue myös:

    Uusimmat