Mainos

Niinistön veromalli herätti vastalauseita SDP:ssä

Valtiovarainministeri Sauli Niinistön ehdotus ensi vuoden veroista ei kelpaa sellaisenaan sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmälle.

Ryhmän puheenjohtaja Antti Kalliomäki sanoi tänään, että palkansaajien sairausvakuutusmaksun korottamista sekä ylimääräisen miljardin markan veronkevennyksen kohdentumista pitäisi vielä arvioida "sekä ostovoimavaikutusten että oikeudenmukaisen tulonjaon näkökulmasta".

Niinistön ehdottamat veroratkaisut perustuvat pääosin tulopoliittiseen sopimukseen. Niiden ohella Niinistö tarjoaa noin miljardin veronkevennystä, joka osin otettaisiin takaisin korottamalla palkansaajien sairausvakuutusmaksua 0,25 prosenttiyksikköä. Tämä merkitsisi myös sitä, että palkansaajien maksaman maksun tasolle aikaa myöten laskettava eläkeläisten sairausvakuutusmaksu ei putoa niin alas, kuin aiemmin on uskottu.

-Mitkään tavallisiin kuluttajiin kohdistuvat verot eivät saisi nyt nousta, niiden tulisi päinvastoin alentua, Kalliomäki sanoi.

Työllistämiseen lisää rahaa

Myöskään Niinistön esitys neljän markan korotuksesta työttömien peruspäivärahaan ja työmarkkinatukeen ei Kalliomäen mielestä ole riittävä. Hän ehdotti monipuolisempaa ratkaisua pitkäaikaistyöttömien aseman parantamiseksi. Kalliomäki tarjosi tuleviin verokeskusteluihin kunnallisverotuksen perusvähennyksen laajentamista ja kuntatyönantajan kansaneläkemaksun alentamista. Kunnallisverotuksen perusvähennys suosii kaikkein pienituloisimpia ja työnantajamaksun alentaminen voisi edistää työllistämistä.

Torstaina alkavassa hallituksen budjettiriihessä sosiaalidemokraatit yrittävät myös saada lisää rahaa erityisesti työllistämiseen ja työttömien koulutukseen. Niinistön ja työministeri Tarja Filatovin neuvotteluista jäi 270 miljoonan markan riita.

Lipponen toisti tupo-toiveensa


Pääministeri Paavo Lipponen ei puuttunut Niinistön veroehdotukseen millään tavalla omassa puheessaan.
Sen sijaan Lipponen otti puheessaan jälleen esille ajatuksensa siitä, että valmistautuminen seuraaviin tuloneuvotteluihin tulisi aloittaa jo tänä syksynä.

SDP:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Jyväskylässä puhuneen Lipposen mukaan "syksyn mittaan on syytä käydä kolmikantaisesti tunnustelevia keskusteluja talousnäkymistä ja siten valmistautua seuraaviin tuloneuvotteluihin".

-Niiden aikaistamismahdollisuutta toivon pidettävän esillä yhtenä keinona vastata talous- ja työllisyysnäkymien haasteeseen, Lipponen sanoi.

Kolmikantaiset neuvottelut tarkoittavat sitä, että asioista keskustelevat yhdessä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajat sekä hallituksen edustajat. Lipponen korosti maltin ja yhteistyön merkitystä sekä kaikkien osapuolten yhteistä ponnistelua.

-Palkkarintamalla tupo-linjan täytyy kestää.

Työnantajien odotetaan nyt pidättäytyvän äkkinäisistä lomautuksista ja irtisanomisista.

Normaaliaikataulussa seuraavat tuloneuvottelut aloitettaisiin ensi vuoden syksyllä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.