Niinistö tapasi Iranin presidentin jännittyneissä merkeissä 2022 – kommentoi nyt MTV:lle: "Silloin oli muutama hankala asia"

Sauli Niinistö kommentoi MTV:lle Iranin presidentin kuolemaa: "Järkyttävä tapahtuma" 1:58
Kuuntele Sauli Niinistön haastattelu kokonaisuudessaan yläpuolelta löytyvältä videolta.

Presidentti kuvaa MTV Uutisille Iranin presidentin kuolemaan johtanutta helikopterionnettomuutta järkyttäväksi tapahtumaksi.

Sauli Niinistö kommentoi MTV Uutisille Iranin presidentti Ebrahim Raisin  ja ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian hengen vaatinutta helikopterionnettomuutta napakasti yhdellä lauseella.

– Tietysti nämä ovat järkyttäviä tapahtumia, Niinistö sanoo.

Niinistö tapasi presidentti Raisinin YK:n yleiskokouksessa vuonna 2022. Puheena oli tällöin muun muassa Iranin ydinohjelma ja tunnelmat olivat silloin jännitteiset.

– Silloin oli muutama hankala asia, mikä vähän puhutti.

Niinistö Khameneista: "Uskon, että hän on pitkälti Iranin suunnan takana"

Raisia ​oli qatarilaisen al-Jazeeran mukaan pidetty Iranin ajatollahin ja hengellisen johtajan Ali Khamenein mahdollisena seuraajana.

Niinistö tapasi presidentin virassaan aikoinaan myös Khamenein, jota pidetään Iranin ylimpänä johtajana. Niinistö kuvaili alkuvuodesta Ylelle Tasavallan presidentin kyselytunnilla, että hengellisen johtajan tapaaminen jäi hänelle mieleen uransa hämmentävimpänä.

– Kaikkein hämmentävin ja selittämättömin tapaaminen, joka minulla on ollut, on Iranin uskonnollisen johtajan Ali Khamenein tapaaminen. Häneen en saanut minkäänlaista, sanoisiko inhimillis-yksilöllistä kosketusta ja se on melkoinen poikkeus, Niinistö sanoi tuolloin.

Niinistö kertoo nyt laittaneensa merkille, että Khamenei tuli kommentteineen välittömästi julkisuuteen, kun onnettomuudesta saatiin tieto.

– Tässä on puhuttu paljon siitä, miten tämä vaikuttaa Iranissa suhtautumisiin ja poliitikkoihin. Havaitsin, että uskonnollinen johtaja Khamenei näytti viipymättä tulevan ulos ja toteavan, että kaikki jatkuu, ei hätää, Niinistö kertoo.

Niinistö korostaa, että uskonnollisella johtajalla on maassa varsin laaja sanavalta. 

– Uskon, että hän on pitkälti Iranin suunnan takana.

Lue myös:

    Uusimmat