Iranin presidentin kuolemalla vaikutusta maailman kahteen isoon konfliktiin – asiantuntija avaa tilannetta MTV:lle

Iranin presidentin ja ulkoministerin kuolemalla on kaksi vaikutusta maailmanpolitiikkaan 1:26
Iranin presidentin ja ulkoministerin kuolemilla helikopterionnettomuudessa voi olla isoja vaikutuksia maailmanpolitiikkaan, Risto E. J. Penttilä kertoi MTV:lle.

Iranin presidentin ja ulkoministerin kuolemilla helikopterionnettomuudessa voi olla isoja vaikutuksia maailmanpolitiikkaan, kertoi MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä Huomenta Suomen haastattelussa.

Presidentti Ebrahim Raisi ja ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian olivat vuorenhuippuun sunnuntaina törmänneen helikopterin kyydissä. Viranomaiset vahvistivat maanantaina, ettei yksikään kopterissa ollut ole selvinnyt elossa.

Raisi, 63, toimi Iranin presidenttinä vuodesta 2021 lähtien. Teokraattisesti johdetun Iranin ylin vallankäyttäjä on hengellinen johtaja, 84-vuotias ajatollah Ali Khamenei, joka on johtanut maata vuodesta 1989 lähtien.

Asiantuntija Risto E. J. Penttilän mukaan presidentin ja ulkoministerin kuolemilla on suoraa vaikutusta kahteen asiaan: Iranin tukeen Lähi-idässä sekä Venäjällä ja sitä myötä myös Ukrainan sodassa.

– Tuleeko vielä kovempi linja vai tuki? Vai pehmeämpi linja, Penttilä spekuloi.

Linja ei kuitenkaan muutu yhdessä päivässä.

– Nyt tasapainoilee poliittinen ja uskonnollinen johto: Jos jälkimmäinen ottaa vallasta tiukemman otteen, johtaako se kovempaan linjaan? Se ratkaisee tuen Hamasille että Venäjälle.

 

Lue myös:

    Uusimmat