Mainos

Niinistö penää eduskunnalta lujaa menokuria

Niinistö esitteli seitsemännen ja mahdollisesti viimeisen budjettinsa tänään sekä tiedostusvälineille että eduskunnalle. Molempien suuntaan viesti oli tuttu: aika on epävarma, ei lisää menoja, kasvuluvutkin on mitoitettu yläkanttiin.

Valtiorainministeri Sauli Niinistö vaatii eduskunnalta lujaa menokuria huomenna alkavassa budjettikäsittelyssä. Budjettiesityksen mukaan työttömyys pahenee jonkin verran ensi vuonna, ja tästä Niinistö sysäsi poikkeuksellisen selväsanaisesti vastuun ay- liikkeelle ja etujärjestöille. Niinistö ennakoi, että etujärjestöjen vahva asema on otettava käsittelyyn seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Itse budjetti on puitu jo moneen kertaan. Yksi siihen sisältyvä tieto on, että työttömyys ei helpota hallitusohjelman tavoitteista huolimatta, päinvastoin, työttömyysaste nousee yhdeksään ja puoleen.

- Nämä työllisyysasiat eivät nyt taida olla ensisijaisesti budjettikysymyksiä, Niinistö sanoi.

Sen sijaan hän sysää poikkeuksellisen voimakkaasti vastuun ay-liikkeen suuntaan.Niinistö pohtii, onko työllisyyden kannalta hyvä asia, että alan korporaatiot ovat yhä aktiivisempia.

Niinistö muisteli synkkänä, miten esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen kaatui ay-liikkeen periaatteelliseen vastahankaan.

-Tämä on suuren luokan kysymys, mutta luulen kyllä, että seuraavien hallitusneuvottelun yhteydessä on pakko muistuttaa ja vahvasti alleviivata sitä, että eduskunta ja hallitus ovat kansanvallan käyttäjiä. Sen sijaan korporaatioit ovat omien, sittenkin kansanvaltaan nähden suppeiden organisaatioiden äänenkäyttäjiä, Niinistö totesi.

Eduskunta aloittaa budjettiveivauksen huomenna. Jo alkajaisiksi Niinistö muistutti reilun vuoden takaisesta juhannuspaketista, jossa eduskuntaryhmät saivat rahaa periaatteella "lisää ei myöhemmin pyydetä".

(Seitsemän uutiset 17.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.