Niinistö ja Waigel valmistelivat EU-puheenjohtajakausia

EU-budjetin maksuosuuksien sopiminen on vaikeimpia kysymyksiä Suomen ja Saksan puheenjohtajakausilla vuonna 1999, totesi valtiovarainministeri Sauli Niinistö tänään.

Niinistö ja hänen saksalainen virkaveljensä Theo Waigel keskustelivat muun muassa tästä tavatessaan tänään Bonnissa. Suomi jatkaa vuoden 1999 toisella puoliskolla EU:n puheenjohtajana Saksan jälkeen.

-Siihen vuoteen ajoittuu hyvin hankalia asioita, kuten rahoituskehyksen sopiminen vuosille 2000-2006. Se on hyvin kuuma peruna tietenkin jo nyt, Niinistö totesi.
Saksa on lukuisia kertoja valittanut, että sen maksettavaksi jää liian suuri osa EU:n yhteisistä menoista, ja vaatinut alennusta maksuosuuksiinsa. Saman viestin sai kuulla Niinistökin.

-Minä sanoin, että olisi hyvä myös vartioida EU:n kokonaiskuluja, joka koituisi kaikkien hyväksi, Niinistö sanoi.

Waigel selosti Niinistölle myös keskusteluja joita hänellä on ollut Ranskan valtiovarainministeri Dominique Strauss-Kahnin kanssa. Saksa ja Ranska sopivat eilen yhteisestä ehdotuksesta, jonka mukaan Emuun liittyneiden maiden valtiovarainministerit kokoontuisivat säännöllisin väliajoin epävirallisesti keskustelemaan yhteisesti kiinnostavista aiheista, kuten finanssipolitiikasta, työllisyydestä tai sosiaalipolitiikasta.

Ryhmällä ei olisi virallista asemaa tai päätäntävaltaa, eikä se kaventaisi Euroopan keskuspankin itsenäisyyttä rahapolitiikassa. Niinistön mielestä ehdotus vaikuttaa toteuttamiskelpoiselta.
-Se vastaa hyvin paljon niitä näkemyksiä mikä Suomella on ollut.

Olemme pitäneet tärkeänä, että kun euromaiden valtiovarainministereillä on keskinäistä keskusteltavaa, niin siitä tehtäisiin epämuodolliset periaatesopimukset miten sitä käydään.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat