Niinistö: Euroopan taloustilanne näyttää hyvältä

Maailman taloustilanne näyttää selviä merkkejä vakaantumisesta, totesivat Washington DC:ssä eilen koolla olleet G7-maiden valtionvarainministerit.

-Myös Euroopan talous näyttää selviä vahvistumisen merkkejä, sanoi kokouksessa Euro-11-aluetta edustanut Suomen valtionvarainministeri Sauli Niinistö.

-Euroalueella ei ole näkyvissä mitään erityisiä ongelmia, ja kuluttajien luottamuksen kasvu alueella on hyvä merkki tulevaisuutta ajatellen. Euroalue oli nyt ensimmäistä kertaa edustettuna G7-maiden talouskokouksessa, ja Niinistö oli tyytyväinen kokouksen kulkuun. Euroalueen edustajana Niinistö oli mukana tapaamisen niissä osissa, joissa kartoitettiin maailman taloustilannetta ja keskusteltiin kansainvälisestä rahoitusjärjestelmästä.

Toisena Euroalueen edustajana kokouksessa ollut Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg yhtyi Niinistön optimismiin. G7-tapaamisen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa Duisenberg sanoi, että talouskasvu voimistuu EU-alueella tämän vuoden toisella puoliskolla. Hänen mukaansa kasvu jatkuu myös vuoden 2000 aikana.

-Ilmassa on tosin merkkejä inflaation kiihtymisestä. Erityisesti noussut öljyn hinta saattaa olla ongelma, sanoi Duisenberg. Hän uskoi kuitenkin hinnan nousun vaikutuksen tasaantuvan ja inflaation pysyvän kurissa.

Venäjän ongelmat esillä

Kokouksessa käsiteltiin myös Venäjän tilannetta ja G7-johtajat pyysivät Venäjää nopeuttamaan talousuudistuksiaan. Venäjän rikollisuudesta ja erityisesti rahanpesusta keskusteltiin myös, ja toivottiin, että rahanpesua estävä lainsäädäntö etenisi maassa nopeasti. Venäjän toivottiin myös puuttuvan maassa vallitsevaan korruptioon.

Japanin taloustilanne oli esillä, ja Niinistö sanoi Japanin luvanneen lisätä ponnistuksiaan taloutensa saamiseksi raiteilleen. Kokouksessa ei kuitenkaan päätetty vielä puuttua Japanin edelleen liian vahvaan valuuttaan, vaan tilannetta päätettiin edelleen tarkkailla.

G7-maat painottivat myös köyhyyden vastaista taistelua ja hahmottelivat raameja ohjelmalle, jonka avulla helpotettaisiin köyhien maiden velkataakkaa. G7-maiden, eli USA:n, Japanin, Saksan, Ranskan, Britannian, Italian ja Kanadan talouskokouksen jälkeen Washington DC:ssä ovat Maailman Valuuttarahaston ja Maailmanpankin vuosikokoukset. Tänään alkavissa kokouksissa aiotaan keskittyä mm. siihen, kuinka voitaisiin estää ja ennakoida suuret talouskriisit, kuten Aasian talouden romahtaminen pari vuotta sitten. (MTV3-STT)

Riitta Snellman raportoi G7-tapaamisesta Huomenta Suomelle. (1:52) Äänessä ovat myös Suomen valtionvarainministeri Sauli Niinistö ja Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Wim Duisenberg.

Lue myös:

    Uusimmat